Uzakonili odpoklic župana

Odslej je možen odpoklic župana med njegovim mandatom. V Združenju občin poslance pozivajo k ponovnemu premisleku. Med tem ko v večini slovenskih občin zaradi možnosti odpoklica prevladuje nezadovoljstvo, pa mariborskega župana Andreja Fištravca ta zakon veseli, a opominja, da ni celovit.

Veseli me, da se o ideji, ki se je izoblikovala v Mariborskih vstajah, odloča v Državnem zboru in to je korak v pravo smer, proti samopašnemu razumevanju oblasti“, je možnost odpoklica županov kmentiral Fištravec. Žalosti pa ga, da poslanci niso premogli dovolj samozavesti in poguma, da bi podoben sistem uvedli tudi zase. “Kaj pa odpoklic poslancev Državnega zbora Republike Slovenije (ne posamezno temveč DZ v celoti), predsednika republike, občinskih-mestnih svetnikov (ne posamezno temveč v celoti) in drugih voljenih predstavnikov? Ta naloga nas še čaka in če ne bo ustreznega pritiska javnosti, tega poslanci nikoli ne bodo niti predlagali, kaj še izglasovali,” je dodal Fištravec.

mestna občina maribor

Nezadovoljstvo po občinah
V mnogih občinah opozarjajo, da bi lahko uzakonitev odpoklica županov destabilizirala sistem lokalne samouprave v Sloveniji, predvsem pa se bojijo zlorab. “Zaradi osebnih interesov posameznikov ali interesnih skupin znotraj občine, vse do možnosti političnega obračunavanja,” navajajo v Skupnosti občin Slovenije. Odpoklicu nasprotujejo. Podobnega mnenja so tudi Združenju občin Slovenije, kjer opozarjajo, da “je sistem odpoklica izredno težko oblikovati na način, da ta ne bi bil predmet političnih zlorab vsakokratne opozicije v občinskem svetu oziroma nezadovoljnih skupin občanov, ki jim niso po volji aktualne odločitve županov, sploh v času obubožanih občinskih proračunov“.

Vir: zdruzenjeobcin.si
Vir: zdruzenjeobcin.si

Pozivajo k vetu
Člani predsedstva Združenja občin Slovenije so državni svet pozvali k vetu na novelo zakona o lokalni samoupravi, ki uvaja možnost odpoklica županov. Želijo, da poslanci ponovno razmislijo o potrebi po dopolnitvi zakona z varovalkami, ki bi preprečile zlorabe. “Vsem je namreč jasno, da bo to eden od političnih instrumentov, ki ga bo uporabil vsak po svoji presoji,” je prepričan predsednik Združenja Robert Smrdelj. “Naš argument pa gre v smeri, da so volitve tiste, na katerih se je treba pomeriti in nato v štirih letih tudi nekaj narediti. Če bo novela obveljala, pa bo poskusov vnašanja nemira med mandatom lahko nešteto, saj je omejeno le število glasovanj, medtem ko poskusi niso omejeni. In to bodo lahko nekateri izkoristili za kampanjo, za izpostavljanje lastne politike, skušali bodo graditi politični kapital,” je dejal.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar