Ustrahovanje na mariborski univerzi se nadaljuje

Rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar je zoper predsednico Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS) na mariborski univerzi Marijo Javornik Krečič sprožil zasebno tožbo zaradi razžalitve. V sindikatu to razumejo “kot obupan poskus” vodstva univerze, da utiša sindikat in predsednico, ki vztraja pri reševanju kršitev pravic zaposlenih na univerzi.

rektor-um-igor-ticar

 

Mariborski rektor Javornik Krečičevo, ki ga je v zadnjem času večkrat javno kritizirala zaradi ravnanja v primeru prijav mobinga in spolnega nadlegovanja zaposlenih na rektoratu univerze, toži zaradi domnevne razžalitve, ker je v eni od izjav za časnik Večer označila rektorjevo neukrepanje v omenjenem primeru za “rektorjev osebni seksizem”.

“Tožbo ocenjujem kot obupen poskus utišati nekoga, ki rektorju nastavlja ogledalo,” je povedala Javornik Krečičeva.

marija-javornik-krecic

Marija Javornik Krečič – Predsednica Visokošolskega sindikata Univerze v Mariboru

Na rektoratu univerze so poudarili, da gre za zasebno tožbo. Obenem so dodali, da je univerza lahko uspešna le, če se zaposleni med seboj spoštujejo in sodelujejo. “Zato je najmanj neprimerno, če kdorkoli kogarkoli obtožuje na podlagi lastnih vrednostnih sodb in ga posledično preko medijev javno blati. Kot prvi med enakimi je rektor v takih primerih dolžan ustrezno odreagirati, da zaščiti osebno integriteto in ugled institucije,” so povedali na rektoratu.

V Visokošolskem sindikatu Slovenije ogorčeni nad Tičarjevim ravnanjem

V VSS so nad ravnanjem Tičarja ogorčeni. V včerajšnjem javnem pismu rektorjem ostalih slovenskih univerz ter prorektorjem in senatu Univerze v Mariboru so ponovno poudarili, da bi rektor v primeru Lorenčič, ki se je končal z degradacijo prijaviteljev domnevnih kršitev na rektoratu, moral drugače ukrepati.

V ravnanju rektorja vidijo v sindikatu “jasno prognozo”, kaj bi pomenila uresničitev v zadnjem času pogosto slišane pobude rektorjev za izstop visokega šolstva iz sistema plač javnih uslužbencev. “Zelo verjetno bi pomenila samovoljo vodstev, ki se morda ne bi ustavila niti pri osebnem dostojanstvu in integriteti posameznika,” so navedli. “Domnevamo, da želi mariborski establishment z izstopom iz javnega plačnega sistema legalizirati in posplošiti dosedanje ekscese, tako da bi z individualnim odrejanjem plač in normativov prevzel popolno oblast nad zaposlenimi,” so dodali.

V sindikatu so poudarili, da so univerze avtonomne, vendar je ta avtonomija omejena z njihovo javno nalogo, s pravili, ki veljajo tako v javnih ustanovah kot v zasebnih podjetjih, ter s splošnimi etičnimi normami. “Če kolegi ne bodo obsodili rektorjevega ravnanja v zadevi Lorenčič in pri kršitvah delovnopravne zakonodaje, bo to za nas jasen signal, da ustavno zagotovljene avtonomije univerz ne razumejo v smislu svobode poučevanja in ustvarjanja, temveč v smislu samovolje lokalno vplivnih posameznikov in njihovih klientel,” so še zapisali v sindikatu.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar