Ustavno sodišče: Kanglerju kršene človekove pravice

Franc Kangler. Foto: MP Produkcija

Iz Odbora 2015 so sporočili, da je Ustavno sodišče RS pritrdilo njihovim navedbam, da so v zadevi zoper Franca Kanglerja bile kršene človekove pravice. Po mnenju sodišča so bile njihove navedbe upravičene.

Kljub temu, da so nekateri dvomili oziroma v zadevah zoper gospoda Kanglerja niso želeli “videti kršitev”, je Ustavno sodišče našim navedbam pritrdilo. Že velikokrat omenjene kršitve človekovih pravic v postopkih zoper Franca Kanglerja so sedaj dočakale tudi ustavno “obsodbo”, in imajo še toliko večji negativni pridih, zaradi odgovornih oseb, ki takšne kršitve sploh dopuščajo,” je zapisal predsednik Odbora 2015 Željko Vogrin.

Kot pravijo, je Ustavno sodišče v svoji odločbi nedvomno ugotovilo, da mora policija po uporabi PPU-jev (prikritih preiskovalnih ukrepov), predati vse izsledke okrožnemu državnemu tožilstvu, le ta pa naprej preiskovalnemu sodniku.

Policija ravnala v nasprotju z zakonom

V zadevi Franc Kangler se je ugotovilo, da je mariborska kriminalistična policija dne 23. 7. 2010 podala poročilo o uporabi PPU, takratna vodja Elizabeta Györkős pa ga je 26. 7. 2010, predala preiskovalnemu sodniku dr. Janezu Žirovniku v preizkus. Od tega trenutka bi se morali vsi izsledki iz PPU-1/2009 po odločbi Ustavnega sodišča hraniti na sodišču,” pišejo v Odboru 2015. Skupaj s Kanglerjevim takratnim zagovornikom Markom Bošnjakom so ugotovili, da je policija zadržala originale in 23.7.2010 tožilstvu predala tri kopije, kar pa je v nasprotju z Zakonom o kazenskem postopku (ZKP).

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Med drugim so ugotovili še, da je tožilstvo v Mariboru šele čez leto dni preiskovalnemu sodniku dostavilo, po njihovih navedbah originale PPU, s kazensko ovadbo zoper V.M.

Sodišče dopuščalo kršitve?

V Odboru 2015 smo večkrat postavili vprašanje, kako je mogoče oziroma kako je sodišče sploh lahko dopustilo, da je prišlo do hujših kršitev določb ZKP? Še danes se postavlja vprašanje o tem, kje so originali PPU v zadevi Franc Kangler in drugi ali gre zgolj samo za kopije DVD-jev? Zagovornik Kanglerja je večkrat zahteval sodnega izvedenca, da bi ugotovil ali gre za kopije ali originale, pa sta Okrajno in Višje sodišče v Mariboru, do sedaj vedno zavrnila dokazni predlog obrambe,” pravijo v Odboru 2015.

Tako v Odboru 2015 sedaj pričakujejo, da bodo Višje in Okrajno sodišče v Mariboru, pa tudi Okrožno sodišče v Murski Soboti, spoštovali odločbo Ustavnega sodišča. S tem bodo po njihovem v prvi vrsti zagotovili pravično, pošteno in nepristransko sojenje zoper Franca Kanglerja.

Oddaj komentar