UM na področju fizike in astronomije med najboljšimi na svetu

Univerza v Mariboru se je na mednarodni lestvici razvrščanja univerz na Quacquarelli Symonds (QS) WUR po študijskih področjih letos ponovno uvrstila med najboljše univerze na področju fizike in astronomije (401. – 450. mesto). Študijski program se izvaja na Fakulteti za naravoslovje in matematiko. V razvrščanje univerz je bilo vključenih 48 študijskih področij, evalviranih 4.488 univerz in več kot 19.000 študijskih programov. Univerzi v Mariboru se je v preteklem letu že drugič uspelo uvrstiti na QS WUR med 3% najboljših univerz na svetu. QS je pomemben ponudnik informacij o visokošolskih izobraževalnih institucijah in pogojih za študij v različnih državah, ki vsako leto ocenjuje kakovost univerz in njihovih študijskih programov.

»Ponovna uvrstitev na prestižno svetovno lestvico potrjuje odličnost pri delu naših kolegic in kolegov, s tem pa tudi izjemnost naših študentk in študentov. Pri vrednotenju je upoštevana široka paleta različnih kriterijev. Ob izjemnih raziskovalnih dosežkih še posebej izpostavljamo pohvale delodajalcev, zaradi česar je ta uspeh še toliko pomembnejši. Uvrstitev na lestvico programu fizika in celotni fakulteti zagotavlja velik mednarodni ugled, Univerzo v Mariboru pa uvršča med najpomembnejše univerze na svetu«, je ob tem poudaril dekan Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru doc. dr. Mitja Slavinec.

Univerza v Mariboru

Quacquarelli Symonds (QS) je vodilni svetovni ponudnik informacij s področja visokošolskega izobraževanja in kariernega svetovanja. Neposredno je prisoten v 50 državah in sodeluje z več kot 2.000 visokošolskimi institucijami. Njihova spletna stran QS TopUniversities spada med najpogosteje obiskane strani z informacijami o univerzah. QS vsako leto objavlja različne lestvice o univerzah in njihovih študijskih programih, namenjene pa so predvsem potencialnim študentom. QS analizira delovanje univerz na osnovi podatkov iz mednarodne ankete med zaposlenimi v visokošolskih institucijah in strokovnjaki s področja visokega šolstva (v 5 letih 170.000 odgovorov) in ankete med delodajalci (v 6 letih 158.000 odgovorov), ki ocenjujejo zadovoljstvo delodajalcev z diplomanti posameznih univerz. Za izračun kazalnikov število citatov na članek in h-indeks je QS pregledal 22 milijonov člankov in 200 milijonov citatov.

Da QS univerzo vključi v razvrščanje, mora ta preseči minimalno oceno ugleda pri delodajalcih in na akademskem področju, doseči mora določeno število objavljenih člankov s študijskega področja in izvajati dodiplomske ali podiplomske študijske programe v ocenjevani znanstveni disciplini. Vsak od štirih kazalnikov ima drugačno utež pri izračunu skupne ocene. Največji vpliv na oceno študijskih področjih ima ugled univerze v akademski skupnosti (60% – 40% ocene), in pri delodajalcih (30% – 10% ocene). Število citatov na članek in h-indeks pa skupaj prispevata od 20% do 50% ocene.

Univerza v Mariboru je izpolnila kriterije za ocenjevanje na 28. področjih in bila uvrščena na lestvico najboljših univerz v enem študijskem področju.

V ocenjevanje univerz Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings (WUR) po 48 študijskih področjih v letu 2018 je bilo vključenih 4.488 univerz in le 1.130 je izpolnilo zahtevne pogoje in se uvrstilo med najboljše univerze.

Oddaj komentar