Ukrepi za pripravo na drugi val epidemije bodo potrjeni na julijski seji

Vir: Pixabay.com

DZ bo interventne ukrepe za pripravo na drugi val epidemije covida-19 potrjeval na julijski seji, ki se začne prihodnji četrtek, je včeraj sklenil kolegij predsednika DZ Igorja Zorčiča. Na dnevnem redu bo tudi odreditev preiskave o nabavi zaščitne opreme, na odločanje o zaprtju trgovin ob nedeljah pa bodo poslanci očitno počakali do jeseni.

Predlog zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19, ki ga je vlada potrdila v nedeljo, med drugim podaljšuje ukrep subvencioniranja nadomestila plač delavcem na začasnem čakanju na delo do 31. julija, ureja povračilo nadomestila plač zaposlenim v karanteni ter določa vzpostavitev mobilne aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi.

Člani kolegija so se strinjali, da DZ predlog zakona obravnava po nujnem postopku. Generalni sekretar vlade Božo Predalič je pred tem pojasnil, da gre za začasne, vendar nujno potrebne ukrepe, da bi lahko ohranili standard prebivalstva, gospodarstvo pa bi ostalo v solidni kondiciji za lažje okrevanje po koncu epidemije.

DZ bo na julijski seji prav tako po nujnem postopku obravnaval tudi predloga novel zakona o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih ter zakona o zavarovalništvu, ki sta potrebni zaradi prenosa evropskih direktiv v domačo zakonodajo, s čimer Slovenija že zamuja.

Na dnevni red seje bo uvrščen tudi akt o odreditvi parlamentarne preiskave o pridobivanju in razpolaganju z zaščitno in medicinsko opremo za učinkovito zoperstavljanje epidemiji covida-19. V koalicijskih SDS, SMC, DeSUS in NSi s prvopodpisanim Danijelom Krivcem (SDS) so namreč pripravili nov čistopis zahteve za preiskavo, ki bo zajela obdobje od 1. februarja dalje, potem ko so preiskavo z enako vsebino zahtevali v opoziciji.

Krivec je včeraj pojasnil, da so pri pisanju novega dokumenta upoštevali tudi zahteve opozicije. Jerca Korče (LMŠ) je po drugi strani menila, da bi morali vodenje preiskovalne komisije prepustiti opoziciji. “Potrdili si boste svojo preiskovalko, za katero že včeraj vemo, da gre za mešanje megle,” je očitala koaliciji, Krivec pa je odvrnil, da imajo pri sodelovanju in usmerjanju preiskovalnih komisij možnost sodelovati vsi poslanci, zato bi se morali izogibati predčasnim zaključkom.

Julijska seja se tako kot običajno ne bo začela s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Janezu Janši. Ta bo namreč prihodnji četrtek in petek odsoten in Zorčič je navzoče na seji obvestil, da bo premier lahko na vprašanja odgovarjal šele v ponedeljek, 13. julija.

Na dnevnem redu seje so med drugim še predlog vladnega zakona o računskem sodišču ter dveh opozicijskih dopolnil dosedanjih protikoronskih zakonov – s prvim bi v SAB upokojencem zagotovili brezplačne zaščitne maske, z drugim pa bi v LMŠ vsem državljanom zaradi epidemije dali mesečni univerzalni dohodek.

Poslanci bi morali na tej seji obravnavati tudi interpelacijo o delu in odgovornosti ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, ki so jo zaradi odločitve notranjega ministrstva glede koncerta hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona v Mariboru 9. junija vložile SD, LMŠ, Levica in SAB. Vendar je Hojs v torek odstopil in s tem je ta točka po Zorčičevih besedah postala brezpredmetna.

Z dnevnega reda pa bodo po vsej verjetnosti umaknili predlog novele zakona o trgovini, ki predvideva zaprtje trgovin ob nedeljah. Predsednik odbora DZ za gospodarstvo Branislav Rajić (SMC) je namreč v torek nepričakovano odpovedal sejo odbora, tako da zakon za drugo branje še ni pripravljen.

Predlog novele zakona so na podlagi poziva sindikata v parlamentarni postopek vložili poslanci Levice in v prvi obravnavi na majski plenarni seji DZ je naletel na široko podporo. Matej T. Vatovec (Levica) je zato Rajićevo ravnanje označil za nedopustno in v nasprotju z določili poslovnika DZ. “Gre za oviranje parlamentarnega postopka,” je bil kritičen.

Strinjala se je Tina Heferle (LMŠ), ki je menila, da se ustvarja nevarna praksa oviranja dela opozicije. Odpoved seje odbora, ki jo je Rajić v ponedeljek pojasnil z nepripravljenostjo predloga novele zakona za obravnavo na seji odbora, je označila za veliko napako in opozorila: “Predsednik odbora nima pristojnosti vsebinsko ocenjevati primernosti zakonov.” Ta zakon je na urniku že od maja in zdaj zaradi samovoljne predsednika odbora na julijski seji ne bo obravnavan, je dodala.

Zorčič je pojasnil, da se Rajić trudi poiskati naslednji možni termin za sejo odbora, se je pa strinjal, da so takšne odpovedi sej problematične. Vodje poslanskih skupin je pozval, naj predsednike delovnih teles opozorijo, da se takšnih ravnanj vzdržijo.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar