Ugotovitve po enem letu: Vitamin D nima vpliva na prebolevanje covida-19

Alojz Ihan. Vir: Facebook, osebni profil Alojz Ihan

Lani so mnogi poudarjali, da se z vitaminom D lahko prepreči okužbo z novim koronavirusom ali pa prepreči zaplete pri prebolevanju covida-19. Imunolog Alojz Ihan zdaj opozarja, da zadnje študije kažejo, da vitamin D nima niti negativnih, niti pozitivnih učinkov na prebolevanje covida-19.

Ob prvi obletnici pojava prvega primera okužbe z novim koronavirusom je Alojz Ihan pojasnil, da je bilo glede vitamina D in covida-19 opravljenih zelo malo kakovostnih študij. Nekaj zadnjih pa kaže, da ta vitamin nima vpliva, če ga dajo bolnikom s covidom-19. “Enkratni odmerek 5000 mikrogramov vitamina D3 ni vplival na dolžino hospitalizacije med brazilskimi bolniki s težjo obliko covida-19,” navaja.

Ni neposrednih dobrih dokazov o povezavi ravni vitamina D in zbolevanjem za covidom-19

Čeprav ni dobrih neposrednih dokazov o povezavi med ravnmi vitamina D in zbolevanjem za covidom-19, pa obstajajo vsaj posredni dokazi o tem, da je potrebna normalna raven vitamina D za ustrezno odpornost pri okužbah dihal, je Ihan pojasnil za STA. Zato je po njegovih navedbah smotrno poskrbeti, da imajo ljudje primerne zaloge vitamina D, ki kritično padejo zlasti v zimskih mesecih, ko tega vitamina primanjkuje približno 80 odstotkom odraslih Slovencev, 40 odstotkov zdravih Slovencev pa se sooča s hudim pomanjkanjem tega vitamina.

Dajanje ivermektina ni skrajšalo časa do kliničnega izboljšanja

V marčevski številki medicinske revije Jama je izšla dobro kontrolirana študija o zgodnjem zdravljenju covida-19 z zdravilom ivermektin, ki se sicer uporablja proti parazitom. Pokazala je, da dajanje ivermektina ni skrajšalo časa do kliničnega izboljšanja pri 400 odraslih z lažjim potekom covida-19, navaja Ihan. Po njegovih besedah te ugotovitve ne podpirajo uporabe ivermektina za zdravljenje covida-19, na kar so mnogi upali.

Predoziranje z ivermektinom povzroča več zdravstvenih težav

Ameriška agencija za zdravila (FDA) je v začetku meseca tudi objavila opozorilo, naj ljudje ne uporabljajo tega zdravila za samozdravljenje in samopreventivo proti covidu-19. V opozorilu je zapisano, “da je uživanje večjih odmerkov ivermektina nevarno in lahko povzroči resno škodo, poleg tega lahko celo ravni ivermektina, odobrenega za druge namene (kot antiparazitik), vplivajo na druga zdravila, kot so sredstva proti strjevanju krvi”. Predoziranje ivermektina, ki se dogaja pri samozdravljenju, lahko povzroči slabost, bruhanje, drisko, hipotenzijo, alergijske reakcije, omotico, ataksijo, epileptične napade, komo in celo smrt, opozarja Ihan.

Nekatere metode samozdravljenja temeljijo na občutkih, ne pa na kliničnih študijah

Pred letom se je ogromno pozornosti namenjalo tudi drugim zeliščem, ki naj bi pripomogle k zaščiti pred virusom, kot je denimo pitje čaja iz sladkega pelina, jemanje ameriškega slamnika itd. “Za druge metode samozdravljenja je seveda treba ugotoviti, ali njihovo uvajanje temelji zgolj na ‘občutkih’, saj v tako kratkem času ni bilo mogoče izvesti dovolj kakovostnih kliničnih študij,” pa je komentiral Ihan.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar