Tudi NK Maribor za mladim varno občino

Za mlade v povprečju velja dva do trikrat večjo verjetnost, da postanejo povzročitelji prometnih nesreč. Danes se je pričela preventivno – izobraževalna akcija, ki nagovarja mariborske dijake 3. letnika, naj se skozi delavnice poučijo o neodgovornem ravnanju v prometu in pomenu varne vožnje.

V prostorih NK Maribora in na južni ploščadi Ljudskega vrta se je danes pričela preventivno – izobraževalna akcija, ki jo Mestna občina Maribor in Nogometni klub Maribor v sodelovanju z Zavodom Vozim izvajajo v šolskem letu 2016/2017. Naslov projekta »Mestna občina Maribor: varna in mladim prijazna« se je začel z delavnico v prostorih NK Maribor, na kateri so bili prisotni dijaki 3. letnika Srednje elektro-računalniške šole Maribor. Delavnice so načrtovane za dijake 3. letnikov na vseh srednjih šolah v Mestni občini Maribor.

varna-obcina-3

Glede na udeležbo v prometu, imajo mladi v povprečju dva do trikrat večjo verjetnost da postanejo povzročitelji prometnih nesreč in skupaj s potniki v osebnih vozilih so tudi najpogostejše žrtve. Običajno je v prometni nesreči, v kateri so udeleženi mladi vozniki, več mrtvih in poškodovanih iste starostne skupine. Življenjski stil te starostne skupine je drugačen od ostalih. Mladi skupaj odhajajo na zabave ali potovanja in prisotnost sovrstnikov običajno vpliva na bolj tvegano sodelovanje v prometu. Glavna vzroka prometnih nesreč med mladimi sta tako neprilagojena hitrost in vožnja pod vplivom alkohola.

Prav zato je današnja delavnica »Še vedno vozim – vendar ne hodim« mladim in bodočim voznikom odprla oči, saj jim je predavateljica Barbara predstavila svojo lastno izkušnjo s prometno nesrečo. »Tudi jaz sem mislila, da sem pri 19. letih nedotakljiva, preden sem kot sopotnica v avtomobilu utrpela tako hude poškodbe hrbtenjače, da sem danes pred vami na invalidskem vozičku. Ni vredno svojega življenja ali življenja drugih zakockati tako, da ne upoštevate prometnih pravil,« je dejala Barbara mladim slušateljem.

»Zdi se mi zelo dobro, da se s tovrstnimi predavanji seznanja mladostnike. Žal je vse preveč nesreč zaradi neupoštevanja osnovnih pravil in morda vsaj eden mladostnik več pomisli, kako pravilno ravnati,« sta si bila enotna dijaka, ki sta danes slišala njeno zgodbo.

Dijaka Rok in Anja iz Srednje ekonomske in računalniške šole sta zbranim predstavila svoje mnenje o slišanem.
Dijaka Rok in Anja iz Srednje ekonomske in računalniške šole sta zbranim predstavila svoje mnenje o slišanem.

K projektu Mestna občina Maribor – varna in mladim prijazna je aktivno pristopil Nogometni klub Maribor skupaj s poslovnimi partnerji, katerega direktor Bojan Ban je dejal: »Pri NK Maribor se zavedamo velikega pomena varnosti v cestnem prometu. Za vse igralce in člane NK Maribor, kakor tudi za obiskovalce naših nogometnih tekem, ki se vozijo v Ljudski vrt in na vsa gostovanja z različnih koncev ter si želimo njihovih varnih prihodov na cilj. Negativne izkušnje iz prometnih nesreč močno vplivajo na vse bližnje in neposredno vplivajo na nadaljnje kvalitetno življenje, tako da smo z ozaveščenostjo in s polno podporo pristopili k projektu.«

varna-obcina

Podžupan Mestne občine Maribor Saša Pelko pa je ob dogodku povedal: »Ker se zavedamo, da so mladi vozniki in vozniki začetniki najpogostejši povzročitelji nesreč in skupaj s sopotniki najpogostejše žrtve, smo sprejeli odgovornost in izziv, da skupaj s partnerji in donatorji izvedemo omenjeni projekt. Odločili smo se, vse dijake tretjih letnikov mariborskih srednjih šol seznaniti z izkušnjo, ki je posledica napačne odločitve udeleženca v cestnem prometu

Oddaj komentar