Teodor Lorenčič pravnomočno obsojen zaradi mobinga

Teodor Lorencic, vir: Lokalec.si

Teodor Lorenčič, nekdanji tajnik na Univerzi v Mariboru, je kriv šikaniranja na delovnem mestu, je odločilo sodišče in ga obsodilo na pol leta pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta ter mu naložilo plačilo stroškov kazenskega postopka in sodne takse. Sodba, na katero se Lorenčič ni pritožil, je postala pravnomočna pred kratkim.

Afera izhaja iz leta 2016 oz 2015, ko je takratni vršilec dolžnosti glavnega tajnika Teodor Lorenčič nad svojima pomočnikoma Alenom Vidonjo in Petro Ujčič izvajal šikaniranje na delovnem mestu. Zadevo je prijavil takratni pomočnik glavnega tajnika univerze Alen Vidonja. Mobing naj bi Lorenčič izvajal tudi nad pomočnico Petro Ujčič, pri čemer ga je slednja obtožila tudi spolnega nadlegovanja, za kazenski pregon pa se ni odločila. Je pa bila med pričami, ki so Lorenčiča močno obremenile.

Negativno žaljivo in zastrašujoče delovno okolje

V sodbi navajajo, da je obdolženemu, torej Teodoru Lorenčiču, uspelo vzpostaviti izrazito negativno, žaljivo in zastrašujoče delovno okolje, v katerem je sistematično in ponavljajoče trpinčil oškodovanca. Sodnica Sonja Krajnc v obrazložitvi sodbe zapiše tudi, da je s svojim ravnanjem povzročil ponižanje in prestrašenost.

Lorenčiču, ki se je branil, da gre za izmišljen konstrukt njemu nenaklonjenih posameznikov, sodišče ni verjelo. Lorenčič je sicer pred leti izgubil službo na univerzi, a pod drugim vodstvom in zaradi drugega prestopka.

Oddaj komentar