Telekom Slovenije bo do konca septembra prenehal uporabljati tehnologijo 3G

FOTO: Telekom Slovenije/Facebook

Telekom Slovenija sporoča, da bo v okviru nadaljnjega razvoja svojega mobilnega omrežja do 30. septembra 2022 postopno opustil uporabo mobilne tehnologije tretje generacije (3G). To skoraj v celoti že nadomeščata sodobnejši ter energetsko in tehnološko učinkovitejši tehnologiji 5G in 4G, so sporočili iz Telekoma Slovenije.

Tehnologija 3G oz. UMTS se je za govorno komunikacijo in prenos podatkov pričela uporabljati pred skoraj 20 leti, danes pa dosega občutno nižje hitrosti prenosa podatkov, kot jih omogočajo sodobnejše ter energetsko in tehnološko učinkovitejše mobilne tehnologije četrte in pete generacije, so pojasnili na Telekomu Slovenije.

Tehnologija 3G omogoča hitrosti do 21,6 megabitov na sekundo v smeri proti uporabniku, tehnologija 4G hitrosti do 300 megabitov na sekundo, tehnologija 5G pa gigabitne hitrosti.

“Decembra 2003 smo bili med prvimi petimi državami na svetu, ki so uvedle mobilno tehnologijo 3G, imenovano tudi UMTS. To je bila prva mobilna tehnologija, ki je omogočila hiter prenos podatkov in uvedla tudi videotelefonijo. V dveh desetletjih od tedaj pa se je na področju mobilne tehnologije hiter razvoj nadaljeval,” je pojasnil član uprave Telekoma Slovenije Mitja Štular, ki se je ekipi takratnega Mobitela pridružil prav kot vodja razvoja in implementacije tehnologije 3G.

Preko 4G in 5G tehnologij v omrežju Telekoma Slovenije trenutno že poteka 99 odstotkov celotnega mobilnega prometa. Uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije prenehanja uporabe tehnologije 3G tako v večini primerov ne bodo občutili, saj bo mobilni promet povsod, kjer bo to možno, preusmerjen na tehnologije 5G, LTE/4G ali 2G. Kot so pojasnili, je slednja namenjena govorni komunikaciji, z njo pa Telekom Slovenije pokriva več kot 99 odstotkov prebivalstva.

Tehnologijo 3G tako uporabljajo le še nekatere starejše podatkovne naprave, kot so na primer senzorji. Telekom Slovenije zato uporabnikom tovrstnih naprav priporočajo, da te naprave zamenjajo oz. preverijo, če so kompatibilne s tehnologijami 4G ali 5G.

Frekvenčni pas, ki ga uporabljajo za 3G, bodo po Štularjevih besedah v prihodnje namenili za nadaljnjo krepitev svojega mobilnega omrežja ter razvoj trajnostno in tehnološko bolj učinkovitih tehnologij. Postopen zaključek uporabe tehnologije 3G je tudi skladen s trendi v panogi, so še zapisali v sporočilu za javnost.

VIR: lokalec.si

Oddaj komentar