Šuler: “Vmesna vprašanja so odveč, Radovan Karanović je trener Maribora. Ni nadomestek, ampak vodja strokovnega štaba”

FOTO: NK Maribor

Po turbulentnem poletju mirna jesen. Trenutna vijol’čna zgodba je več kot spodbudna, z dobro serijo v zadnjih tednih: 7 prvenstvenih tekem brez poraza, 5 zmag, 6x brez prejetega zadetka. Reprezentančni premor pa pomeni primeren čas za pogovor s športnim direktorjem: o najaktualnejših temah Marko Šuler za spletno stran NK Maribor.

O pogledu na lestvico, podobo moštva in dejavnikih, ki so privedli do rezultatskega preobrata…

“Veseli, da se nova zgodba zdaj sestavlja tudi rezultatsko. Po moji dosedanji analizi glede zmožnosti ekipe in načina dela se je to moralo zgoditi, vemo pa, da pot, ki smo jo izbrali, ni uresničljiva čez noč. Dejstvo je, da je ta ekipa začela verjeti vase. Potencial, ki ga vsi v klubu vidimo že nekaj časa, je zdaj v pravi meri izražen tudi na igrišču. Izzvali smo odziv, smo na dobri poti, je pa pred nami še vedno ogromno dela, da bi bili na koncu tam, kjer si želimo biti,” je za NK Maribor dejal Šuler.

O opravljenem delu in nadaljnjem statusu Radovana Karanovića…

“Pod njegovim vodstvom je ekipa na tisti poti, ki smo jo videli in začrtali pred sezono. Še zdaleč pa ta razvojna pot ni končana. Radovan Karanović je profesionalec, klubski človek, ki je bil v vsakem primeru naša želja, da ga priključimo k delu z moštvom. Zadeve pa so se vmes obrnile in je moral hitro po prihodu vskočiti v drugačno vlogo. Po rezultatih in dogajanjih na igrišču je težko reči kaj drugega kot izraziti zadovoljstvo ter nameniti pohvale za storjeno, saj zadeve peljemo v pravo smer,” pove v nadaljevanju za spletno stran NK Maribor.

Prizna pa, da je z uspešnimi dosežki zdajšnji trener prinesel tudi določene pomisleke: “kako naprej, saj v poznejši fazi obstaja ovira, ki smo jo imeli že prej pri Saši Gajserju. Torej zahtevana izobrazba za dolgoročnejše vodenje moštva na najvišji ravni, saj še ni pridobil licence Uefa PRO. Zaenkrat pa smo v klubu zelo zadovoljni z njegovim delom, pospešenega iskanja trenerja ni oz. to ni potrebno.”

Do nadaljnjega bo na klopi Radovan Karanović, ostale zadeve so potisnjene v ozadje. Popolna osredotočenost je na tem, da izpeljejo preostanek jesenskega dela sezone na najboljši način.

“Ob tem ritmu nabiranja točk je tudi podoba na igrišču tista prava, z izjemo tekme proti Bravu, ko smo nekoliko izzivali srečo. Rezultati kažejo, da se vsak zaveda svoje vloge. Osredotočeni smo na vsako naslednjo tekmo in misijo zbiranja točk. Vmesna vprašanja so tako odveč, Radovan Karanović je trener Maribora. Ni nadomestek, ampak vodja strokovnega štaba. Ugibanj, namigovanj, tudi čudnih, predvsem pa nepreverjenih imen, ki so se omenjala o morebitnem prihodu v Ljudski vrt, je bilo v zadnjem obdobju veliko. To je pač Maribor, ki pritegne ogromno pozornosti. Toda za nas je pomembno le, kakšno je stanje znotraj kluba. In stanje je odlično, z enotnimi stališči, mirno, predvsem pa z natančno razdelanimi nalogami. Imamo trenerja, ki oddela svoje obveznosti na pravi način, mi pa medtem peljemo naprej dolgoročnejše zadeve,” pove.

O predvidenih naslednjih kadrovskih potezah in prvi potrditvi novinca za spomladanski del oz. vrnitvi dolgoletnega člana…

“Med analizami, ki so se pojavljale, nisem zasledil ugotovitve, da je ekipa močno pomlajena. Verjetno je tudi ena najmlajših v klubski zgodovini, saj je priključenih k prvi ekipi ali trenažnem procesu veliko število mladih igralcev. Nekateri med njimi tudi že z minutažo v prvoligaški konkurenci, kar je zame zelo pomemben podatek. Smo na poti, ko uspešno usklajujemo pomladitev in tekmovalnost. Eden izmed naslednjih ciljev pa je povezan z dopolnitvijo kadra. Zavedal sem, da poleti, v prvem poletnem prestopnem roku ekipe ne bo šlo popolnoma spremeniti, preoblikovati. Graditi hočemo moštvo, ki je močno in številčno dopolnjeno na vseh igralnih položajih. Imamo primanjkljaj na štoperskih položajih, tako da smo tukaj iskali rešitve. Sklenjen je dogovor, da se moštvu priključi Luka Uskoković. Fant, ki je povlekel vmesne poteze po lastni presoji in spoznal veliko napako, jo tudi priznal ter sprejel posledice. Čeprav sem poleti bil jezen, je treba osebno razmišljanje potisniti na stran. V ospredju mora biti športni motiv in v tem primeru Luka ima kakovost, kar je tudi dokazal. Po zdajšnjem razmišljanju je pripravljen stopiti velik korak nazaj, opravičil se je klubu, izrazil spoštovanje do Maribora in se zaveda, kakšne so njegove naloge. Lahko zaostri konkurenco v obrambi, v zadnjem obdobju je tudi redno igral. Opravljen zdravniški pregled je pokazal, da je Luka v dobrem stanju in ga lahko napovemo kot prvo zimsko okrepitev,” pojasni za spletno stran NK Maribor.

In o jesenskem finišu ter boju za dobro izhodišče pred nadaljevanjem sezone…

“Naše stališče ostaja nespremenjeno. Sam nerad gledam v prihodnost ali govorim o serijah. Pomembno je, da tekmujemo. Statistika ni zanemarljiva, številke so zanimive za javnost in medije, toda preračunljivost ne pride v poštev. Gremo od tekme do tekme. Ko je Maribor pravi in tekmuje, je Maribor tisti, ki odloča o zadevah na igrišču. Fantje so to spoznali in takšno osredotočenost želim tudi v prihodnje. Ekipa ni samo tekmovalno uspešna, ampak je tudi marketinško oz. tržno zanimiva.”

“Zato je vsaka tekma priložnost za novo dokazovanje. Kot je pomemben začetek, je tudi finiš. Vsa energija je zdaj usmerjena k zbiranju točk in uspešnem zaključku jesenskega dela. Želim, da ekipa živi iz tedna v teden s popolno usmerjenostjo k nogometu, od tekme do tekme in se tako obnaša. Takšen je ta poklic in tako doseldno ga moramo opravljati. Po zadnji tekmi bo čas za zaslužen počitek, potem pa se zberemo po novem letu in gremo naprej proti najpomembnejšemu delu sezone,” zaključi.

Oddaj komentar