Štrukelj: Odločitev o splošni stavki v vzgoji in izobraževanju sprejeta

Vir: Pixabay.com

V glavnem odboru Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki se je včeraj preimenoval v stavkovni odbor, so se soglasno odločili pozvati več kot 32 tisoč članic, naj glasujejo o splošni stavki v vzgoji in izobraževanju. Njihova odločitev je posledica dviga plač zdravnikom in zobozdravnikom.

Če se bodo članice, ustanove vse od vrtcev do univerz, večinoma odločile za stavko, bodo to začeli  9. marca,  je sporočil glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj, pišejo na portalu Žurnal24.  “Odločitev o splošni stavki v vzgoji in izobraževanju je sprejeta, izvedli pa jo bomo, ko bo tako odločilo članstvo,” je še dodal Štrukelj, ki ne dvomi, da bo stavka izglasovana.  Ob tem je dejal še, da se je začelo zares in da bo nekaj časa trajalo.

Dve  ključni zahtevi

Znani sta dve ključni zahtevi. Najprej takojšnja sklenitev sporazuma o vrednotenju in plačilu dodatnega dela, do katerega je prišlo zaradi dodatnega dela med epidemijo. Druga pa je zahteva po zvišanju plač vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, tudi vseh hišnikov, čistilk, kuharic, administracije, vodstva. To pa je zaradi tega, ker so se zvišale plače v zdravstvu. Štrukelj je tako dejal, da plače v šolstvu zaostajajo za vsemi drugimi deli v javnem sektorju. Šolniki zdaj zahtevajo pogajanja, kot potekajo pri zdravstvenih delavcih. Sindikalna konferenca visokega šolstva je že zahtevala takojšnje odprtje plačnega stropa po vzoru zdravnikov, so še zapisali pri Žurnal24. Štrukelj je poudaril, da ni mogoče, da bi raziskovalce in univerzitetne profesorje postavili v drugačen položaj kot zdravnike, saj mora veljati enakost pred zakonom. Dodal je, da ne nasprotujejo zvišanju plač zdravnikov, a da ne sme to biti ekskluziva.  Poudaril je, da vsi delavci v vzgojnih in izobraževalnih ustanovah dajejo vse od sebe.

Oddaj komentar