Število covidnih bolnikov v UKC Maribor pada, a direktor svari pred prehitrim sproščanjem

Tako kot na nacionalni ravni se tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor v zadnjem obdobju zmanjšuje število covidnih bolnikov. Trenutno jih je pri njih 108, od tega jih je na intenzivnem zdravljenju 31. Prvi mož mariborske bolnišnice Vojko Flis se pridružuje tistim, ki svarijo pred prehitrim sproščanjem.

V UKC Maribor so do današnjega dne z zdravljenja skupaj odpustili 1564 bolnikov s covidom-19, je pa v sredo pri njih umrlo pet pacientov.

Po besedah direktorja Flisa jim izboljševanje razmer vsaj v tem času omogoča zmanjševanje števila postelj za tovrstne bolnike. Je pa dodal, da bodo vse tri osrednje bolnišnične ustanove, torej oba klinična centra in Klinika Golnik, ostale covidne bolnišnice, tudi če bi epidemija na ravni države usahnila pod sto hospitaliziranih.

Še ne vedo kakšno bo dogajanje v Evropi z mutiranimi sevi

“Pri nas naj bi imeli okoli deset odstotkov postelj rezerviranih za te bolnike, če bi število tako zelo upadlo, bi imeli na voljo okoli 2,5 odstotka postelj. Vendar pa bodimo previdni pred pretiranim optimizmom, saj ta trenutek še vedno ne vemo, kaj se bo v Evropi dogajalo v zvezi z mutiranimi sevi,” je dejal Flis in pozval k doslednemu spoštovanju vseh zaščitnih ukrepov.

Zaradi zmanjševanja števila bolnikov s covidom-19 so se odločili dislocirano enoto pljučnega oddelka na Pohorju preoblikovati v enoto za rehabilitacijo bolnikov po prestani bolezni, saj jih to potrebuje veliko, še posebej med tistimi, ki so prestali intenzivno zdravljenje.

Če se bo trend upadanja okuženih bolnikov pri njih nadaljeval, bi lahko na Pohorju delo začeli že naslednji teden. Trenutno so tam na zdravljenju še trije bolniki, ki pa jih bodo verjetno že v ponedeljek odpustili.

Nekatere programe so izvajali ves čas

Sicer pa so v UKC Maribor na vrhuncu drugega vala epidemije v celoti dosegali tudi več kot 80 odstotkov ostalega programa, omenjene dejavnosti pa se bodo sproščale še naprej. “Manj kot bo covidnih bolnikov, bolj normalno bomo lahko delovali,” je še dodal Flis.

Nekatere programe so izvajali ves čas, saj jih niso mogli ukiniti, med njimi je onkološki, postopoma pa bodo odpirali tudi ostale specialistične dejavnosti in ambulante, zapišejo pri STA. To pa je odvisno od gibanja števila bolnikov s covidom-19, saj je delo v takih razmerah vendarle nekoliko upočasnjeno.

Počasi se vračajo vsi zaposleni

Počasi se pri njih normalizirajo tudi razmere glede odsotnosti zaposlenih, ki so morali doma ostati zaradi karantene, morebitnega stika, okužbe in varstva otrok. Trenutno je takih 33, med njimi en zdravnik in 24 zaposlenih v zdravstveni negi.

Veliko jih je bolezen tudi že prebolelo

Flis pravi, da se je večina njihovih zdravnikov, ki še niso preboleli bolezni, že cepila, nekaj manj je bilo odziva med ostalim zdravstvenim osebjem. Izboljševanje kadrovskih razmer pa je po njegovem povezano tudi s tem, da jih je precej bolezen že prebolelo in se bodo cepili pozneje. Po njegovi oceni lahko vsaj 60 do 70 odstotkov zaposlenih brez strahu pred okužbo že prihaja na delo.

Oddaj komentar