Številni so se odpravili na morje, na mejah s Hrvaško daljše kolone

Na mejnih prehodih s Hrvaško nastajajo zastoji. Na prehodu Dragonja morajo osebna vozila za vstop na Hrvaško čakati okoli 45 minut, v Sečovljah pol ure. Na PU Koper so za STA pojasnili, da zastoji ne nastajajo zaradi kakršnih koli težav na mejnih kontrolah. Ljudje so se dobro pripravili in imajo s sabo potrebno dokumentacijo za prestop meje.

Ob sončnem koncu tedna in s sprostitvijo nekaterih protikoronskih omejitvenih ukrepov se je pričakovalo, da se bodo ljudje v večji meri odpravili bodisi na izlet po državi ali pa na hrvaško obalo.

Na primorski avtocesti, kjer potekajo dela, nastajajo zastoji, zaradi česar se potovalni čas iz Ljubljane proti Kopru podaljša za več kot eno uro, opozarjajo na spletni strani prometno-informacijskega centra. Zastoji nastajajo med Logatcem in Postojno ter med Postojno in Razdrtim proti Kopru, pa tudi med Uncem in Logatcem proti Ljubljani.

Zastoji so tudi na štajerski avtocesti

Zaradi zastoja med Domžalami in Krtino se potovalni čas proti Mariboru podaljša za približno 20 minut, občasno so zastoji med Vranskim in Trojanami proti Ljubljani ter med Framom in Slovensko Bistrico sever proti Ljubljani.

Čakalne dobe so na mejnih prehodih Sečovlje, Dragonja, Jelšane, Petrina, Vinica, Slovenska vas, Obrežje in Gruškovje. Tiskovna predstavnica Policijske uprave Koper Anita Leskovec je za STA pojasnila, da so se ljudje za prehod čez mejo dobro pripravili in imajo v veliki večini s sabo vso potrebno dokumentacijo in dokazila. Kakšnih težav na mejah zaradi tega ni.

Za vstop na Hrvaško je sicer potreben negativen PCR ali hitri antigenski test, ki ni starejši od 48 ur. Ta ni potreben za tiste z dokazilom, da so v zadnjih 180 dneh preboleli covid-19 ali da so bili cepljeni. Od drugega odmerka mora miniti najmanj 14 dni.

Izjema so poleg več drugih skupin, med katerimi so denimo potniki v tranzitu, tudi otroci do sedmega leta starosti, če potujejo s starši ali skrbniki, ki sami izpolnjujejo epidemiološke pogoje za vstop na Hrvaško.

Oddaj komentar