Sodišče pritrdilo Srednji šoli za oblikovanje Maribor, odpoved Hojnikovi je bila upravičena

Poučevanje na drugi srednji šoli z enakim programom in brez ravnateljičinega soglasja pomeni konkurenčno dejavnost, je zapisalo sodišče in se s tem strinjalo z ravnateljico Nadjo Jager Popović.

Ravnateljico smo za odziv prosili tudi mi, pojasnila nam je: “Njej je bila očitana kršitev, da je delala brez soglasja vodstva. To je želela izpodbijati s tem, da to kar dela ne potrebuje soglasja in, da konkurenčnosti v javnih zavodih ni. Kar pa ne drži. Ne drži, ker tudi za uslužbence javnih zavodov velja zakon o delovnih razmerjih, kjer pa piše, da za delo drugje potrebuješ soglasje vodstva.”

Soglasje je dobila za delo na Lesarski šoli Maribor

Hojnikova je poučevala tudi na Srednji poklicni in tehnični šoli Murska Sobota, ki izvaja popolnoma enak program, s čimer je kršila konkurenčno prepoved. Od ravnateljice Srednje šole za oblikovanje Maribor (SŠOM) je sicer dobila soglasje za delo, a na Lesarski šoli Maribor, saj je na SŠOM opravljala polovični delovni čas.  Torej je delala na dveh mariborskih šolah polovični delovni čas, hkrati pa je poučevala še v Murski Soboti, a tam brez soglasja.

“Kljub temu, da soglasja ni dobila je tam poučevala. Opozorili smo jo na to, a ona je s kršitvijo nadaljevala. Če bi nehala s kršitvijo bi bila še vedno naša sodelavka. Ker pa je nadaljevala je dobila odpoved. Naj pojasnim, da tudi zakonskega roka nisem zamudila, saj sem jo znova pozvala, da naj preneha s kršitvijo in ni, s tem se je začel novi 60 dnevni rok. V nobenem primeru torej rok ni bil zamujen,” nam še zaupa ravnateljica SŠOM Nadja Jager Popović.

Poučevanje dopustno le s soglasjem

V sodbi je sodišče pritrdilo argumentom šole SŠOM. Da je konkurenca med omenjenima šolama, namreč po mnenju sodišča, kaže tudi način financiranja srednjih šol, saj se višina prejetih sredstev določa glede na število dijakov. Zato bi bilo omenjeno poučevanje dopustno le, če bi ga ravnateljica dovolila s soglasjem.

Oddaj komentar