Socialna ekonomija v evropski skupnosti

Socialna ekonomija ponazarja in zagovarja vrednote, na katerih temelji Evropska unija (3. člen Pogodbe o Evropski uniji).

Državljanom EU ponuja priložnost in sredstvo, da sodelujejo pri oblikovanju skupne
trajnostne prihodnosti in prevzamejo odgovornost zanjo.

Poleg tega je socialna ekonomija daljnosežen instrument družbene transformacije, ki EU omogoča napredek pri izpolnjevanju zavez iz Agende ZN za trajnostni razvoj do leta 2030.

Opredelitev in določitev tega, kaj je socialna ekonomija in kaj so socialna podjetja, vsebuje Listina načel socialne ekonomije evropskega združenja Socialna ekonomija Evrope.

Ta načela so:
– prevlada posameznika in socialnega cilja nad kapitalom,
– prostovoljno in odprto članstvo,
– demokratičen nadzor, ki ga izvaja članstvo,
– združljivost interesov članov/uporabnikov in/ali splošnega interesa,
– varstvo in uporaba načela solidarnosti in odgovornosti,
– avtonomno upravljanje in neodvisnost od javnih organov,
– večina presežkov se uporablja za uresničevanje ciljev trajnostnega razvoja in zagotavljanje storitev v interesu članov ali splošnem interesu.

Med letoma 2009 in 2021 so evropske institucije izvajale več pobud povezanih s socialno ekonomijo in socialnimi podjetji, s čimer se je začelo novo obdobje evropskih javnih politik. Do pomembnega premika v politični agendi Evropske komisije v zvezi s socialno ekonomijo (socialnimi podjetji) je prišlo leta 2011, ko je Evropska komisija začela izvajati Pobudo za socialno podjetništvo: Ustvarjanje ekosistema za spodbujanje socialnih podjetij kot ključnih akterjev socialnega podjetništva in socialnih inovacij.

Po mnenju komisije »enotni trg potrebuje novo, vključujočo rast, ki bo temeljila na delovnih mestih za vse. Zadovoljiti je treba vedno večje zahteve Evropejcev po bolj »etično« in bolj »socialno« naravnanem delu, potrošnji, prihrankih in naložbah. Da bi spodbujala »zelo konkurenčno socialno gospodarstvo«, se je Komisija v strategiji Evropa 2020, vodilni pobudi Unija inovacij, Evropski platformi proti revščini in socialni izključenosti ter Aktu o enotnem trgu osredotočila na socialno gospodarstvo in socialne inovacije, tako v smislu teritorialne kohezije kot tudi pri iskanju izvirnih rešitev za socialne težave, zlasti pri
odpravljanju revščine in socialne izključenosti.

Komisije države članice ter lokalne in regionalne organe poziva, da:
– »v skladu s svojimi pristojnostmi podpirajo in spodbujajo razvoj socialnih podjetij;
– da razvijejo skupno strategijo, s katero bodo spodbujale krepitev zmogljivosti, povezovanje v mrežo ter črpanje privatnih in javnih sredstev ter
– da socialna podjetja vključijo v pobude za zaposlovanje in zaveze o socialni vključenosti.«

Evropska komisija je za uvajanje in podporo socialni ekonomiji vzpostavila tudi Ekspertno skupino za socialno podjetništvo (GECES), ki je ključno strokovno telo Komisije na področju socialne ekonomije. V začetku leta 2021 pa je Komisija pričela s pobudo za pripravo Akcijskega načrt EU za socialno ekonomijo. Rezultati pobude in akcijski načrt bodo javnosti predstavljeni do konca leta 2021.

Prispevek je nastal v sklopu projekta Europe at your doorstep / Evropa na našem pragu, ki ga izvaja Zavod PIP, sofinanciran pa je s sredstvi Evropske unije.

Oddaj komentar