Slovenski politiki označujejo včerajšnji vdor v ameriški kongres kot napad na demokracijo

Včeraj so protestniki, privrženci Donalda Trumpa vdrli v ameriški kongres, potem ko so zavzeli prostor pred kongresom. Ta vdor mnogi primerjajo s prvim napadom na ameriški kongres leta 1814, ko so Britanci v ameriško-britanski vojni v Washingtonu zažgali več stavb, med drugim tudi Belo hišo in ameriški kongres. Vojna med Američani in Britanci je trajala od leta 1812 do 1815. Včerajšnji vdor pa je posledica pritiska protestnikov, ki jim je uspelo obiti varovanje pred zgradbo in vdreti vanjo.

Premier Janez Janša se je odzval na včerajšnji vdor podpornikov Donalda Trumpa v ameriški kongres ter v angleščini tvitnil, da bi morali biti vsi zelo zaskrbljeni zaradi nasilja v Washingtonu. “Upamo, da je ameriška demokracija trdna, trdno zakoreninjena in bo premagala to krizo. Demokracija predpostavlja miren protest, a nasilje in grožnje s smrtjo – z leve ali desne – so VEDNO napačni,” je zapisal Janša. Na vdor pa so se odzvali tudi nekateri drugi slovenski politiki, ki so ga označili kot napad na demokracijo.

Nekateri slovenski politiki prizore iz Washingtona označujejo kot žalostne, šokantne in kot napad na demokracijo. V odzivih so med drugim izpostavili demokratičnost ameriških volitev, nekateri pa v dogajanju vidijo tudi lekcijo za Slovenijo. Na dogajanje se je na Twitterju odzvala predsednica opozicijske SD in evropska poslanka Tanja Fajon, ki je dogajanje označila za napad na demokracijo. “Prizori iz Washingtona so šokantni. Nasilje in uničevanje je nesprejemljivo. Rezultat demokratičnih volitev je treba spoštovati,” je še zapisala.

Podobno se je odzvala tudi evropska poslanka Ljudmila Novak (NSi), ki je prav tako tvitnila, da so svobodne volitve najpomembnejši institut demokracije. Posnetki iz Washingtona so po njenih besedah najmanj zaskrbljujoči, predvsem pa žalostni. “Še kako pomembno je, kaj človek spregovori v javnosti. Vsaka izgovorjena beseda ima svojo težo. Besede Trumpa so nevarne. Volitve v ZDA so bile demokratične in svobodne. Regularnost so potrdila tudi sodišča,” je zapisala.

Obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin je v odzivu v angleščini zapisal, da so prizori, ki prihajajo iz ZDA, globoko zaskrbljujoči. Po njegovi oceni takšni dogodki ogrožajo temeljne vrednote v celotnem demokratičnem svetu. Dodal je, da trdno verjame, da lahko izvoljeni predsednik Joe Biden povrne vero v demokratični proces.

“Ker mu niso našli neobstoječih glasov, je našel razjarjeno in vandalsko množico. Žalostno in nevredno demokratične države,” pa je o Trumpu na Twitterju zapisal evropski poslanec Milan Brglez (SD).

Za koordinatorja Levice Luka Mesca dogajanje ni presenečenje, saj je Trump “tej norosti” pot tlakoval štiri leta. “Na srečo je tole danes njegov labodji spev. Lekcija pa je, da ne smemo nikoli ničesar več imeti za samoumevno,” je še dodal.

Dejan Židan (SD) je na Twitterju zapisal, da so vzrok za današnje dogodke v ZDA “spodbujanje sovraštva, laži, polresnice, podtikanja in hujskanje”. Po njegovi oceni je to opomin za Slovenijo, saj “slovensko vlado vodijo ljudje, ki v Trumpu vidijo vzornika”, zaradi česar je po njegovi oceni konstruktivna nezaupnica nujna.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar