Slovenski dirkač Tim Gajser bo danes lovil naslov motokrosističnega svetovnega prvaka

FOTO: AMZS

Slovenski dirkač Tim Gajser bo danes lovil naslov motokrosističnega svetovnega prvaka v elitnem razredu MXGP. Na dirki v finskem Hyvinkääju bo danes popoldne lahko slavil četrti naslov v karieri, če bo imel po koncu pred tekmeci več kot 100 točk naskoka. V kvalifikacijah si je priboril šesto izhodišče.

V skupnem seštevku ima Gajser 115 točk naskoka; če bo prednost po današnji dirki znašala vsaj 100 točk, bo četrtič po letih 2016, 2019 in 2020 svetovni prvak v razredu MXGP.

Švicar Jeremy Seewer je na zadnjih dirkah za nekaj točk zmanjšal zaostanek za Gajserjem, a ker so do konca vključno s finsko preizkušnjo le še tri dirke, ima slovenski dirkač vseeno še vedno daleč najboljše možnosti za osvojitev naslova v tej sezoni.

V SP ima Gajser 645 točk, Seewer 530, tretji je Španec Jorge Prado s 496, ki je obenem zadnji, ki ima – resda bolj ali manj le še teoretične – možnosti za naslov.

Ker bosta po finski preizkušnji na vrsti le še dve dirki, je za slovenskega motokrosističnega asa matematika povsem enostavna: prednost pred zadnjima dvema dirkama mora biti vsaj 100 točk, oziroma jih mora na prizorišču severno od Helsinkov dobiti vsaj 35, pa bo zlata številka za lovoriko v letu 2022 njegova že danes.

V kvalifikacijah, ki jih je dobil Francoz Romain Febvre, je drugi dosežek pripadel Nizozemcu Brianu Bogersu, tretji je bil njegov rojak Glenn Coldenhoff. Oba tekmeca Gajserja v seštevku sta končala pred njim, Seewer je bil četrti, Prado pa peti.

Prva vožnja VN Finske v razredu MXGP ob 13.15 po slovenskem času, druga pa ob 16.10. V razredu MX2 pa bosta vožnji ob 12.15 in 15.10.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar