Slovenski biometrični osebni izkaznici zlata nacionalna nagrada za inovacije 2023

VIR: Cetis

Slovenska biometrična osebna izkaznica je na Dnevih inovativnosti prejela zlato nacionalno nagrado za inovacije 2023. Nacionalna priznanja podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah.

Letošnja zlata nagrada gre družbi CETIS, ki je skupaj z Ministrstvom za notranje zadeve in Ministrstvom za digitalno preobrazbo izdelala novo biometrično osebno izkaznico.

28. marca 2022 smo v Sloveniji po skoraj 24 letih začeli izdajati nove biometrične osebne izkaznice, ki združujejo vrhunec obstoječe tehnologije na tem področju, številne funkcionalnosti, dovršen varnostni dizajn in najvišje zahteve mednarodnih standardov. Predstavljajo pomemben korak k sodobnim digitaliziranim storitvam v Republiki Sloveniji, saj s širokim naborom funkcionalnosti omogočajo varno in zanesljivo elektronsko identifikacijo in podpisovanje. Nova slovenska biometrična osebna izkaznica predstavlja skupen dosežek družbe CETIS, Ministrstva za notranje zadeve in Ministrstva za digitalno preobrazbo (prej Ministrstva za javno upravo).

Izmed 207 inovacij, ki so letos kandidirale na razpisih regionalnih gospodarskih zbornic, se je na nacionalni ravni za najvišja nacionalna priznanja GZS za inovacije potegovalo 45 najboljših zlatih regionalnih inovacij. Z velikim številom podjetja in organizacije vsako leto dokazujejo, da vlagajo v razvoj, iščejo nove, inovativne rešitve, ter razvijajo popolnoma nove rešitve, ki bodo tudi Sloveniji prenesle večjo prepoznavnost in mednarodne uspehe.

Slovenski osebni izkaznici doslej že štiri druge nagrade

Letos je slovenska osebna izkaznica prejela tri nagrade. Marca je bila nagrajena s prestižno nagrado za najboljšo novo nacionalno osebno izkaznico za območje Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda, ki jo je podelila strokovna komisija priznanih mednarodnih strokovnjakov s področja varnostnih tiskovin in identifikacijskih dokumentov v okviru specializirane konference High Security Printing EMEA v Abu Dabiju. Maja je projekt elektronske osebne izkaznice na konferenci Dnevi slovenske informatike prejel priznanje eNagrada, ki ga podeljuje Slovensko društvo informatika. Junija pa je prejela zlato priznanje za najboljšo inovacijo v celjski regiji, ki jo je podelila Regionalna gospodarska zbornica Celje.

Lani oktobra na uradni slovesnosti 25. mednarodne multikonference “Informacijska družba 2022” na Institutu Jožef Stefan je vpeljava elektronske osebne izkaznice prejela Informacijsko jagodo za najboljši dosežek na področju informacijske družbe v preteklem letu.

Oddaj komentar