Slovenka ena izmed samo 38 finalistov, ki tekmujejo na svetovnem tekmovanju prestižne Univerze v Oxfordu

LUcija Pretner. VSŠ Academia

Slovenska študentka Lucija Pretner je ena izmed 38 finalistov z vsega sveta, ki tekmujejo na tekmovanju prestižne Univerze v Oxfordu Map The System 2021. Junija 2021 bo, kot študentka gradbeništva Višje strokovne šole Academia Maribor, na virtualnem dogodku razpravljala o vrzelih in priložnostih pri uvajanju obnovljivih virov energije v Sloveniji.

Lucija Pretner, ki trenutno študira gradbeništvo na Višji strokovni šoli Academia Maribor, je edina študentka, predstavnica iz Slovenije, ki je bila izbrana v finale na prestižnem tekmovanju Map The System, Univerze v Oxfordu. Gre za svetovno tekmovanje in zmagovalce izbirajo neodvisni sodniki, ki bodo izbrali tri vrhunske rešitve, ki težave rešujejo na izviren in kreativen način z uporabo metode sistemskega razmišljanja. Lucija Pretner iz Slovenije bo 9. junija na virtualnem dogodku nastopila kot prva izmed 38 finalistk z vsega sveta.

Sistemsko razmišljanje kot vodilni pristop

Academia iz Maribora z drugimi prestižnimi univerzami iz vsega sveta sodeluje s Skoll Centrom za socialno podjetništvo na poslovni šoli Saïd na Univerzi v Oxfordu. Vsako leto svoje študente vabi, naj uporabijo sistemsko razmišljanje kot vodilni pristop k razumevanju nekaterih najbolj zapletenih vprašanj, s katerimi se danes sooča svet.

Razvila je svojo temo

Pretnerjeva je izkoristila priložnost, ko je Academia prvič vzpostavila partnerstvo z Univerzo v Oxfordu in spodbujala svoje študente k sodelovanju v mentoriranem programu v Mariboru. Med 11 prijavljenimi študenti je, pod mentorstvom strokovnjakov za poslovno transformacijo podjetja BB Consulting, začela razvijati svojo raziskovalno temo – NEGATIVNI ODNOS DO OBNOVLJIVIH VIROV ENERGIJE V SLOVENIJI.

Virtualno tekmovanje pred celim svetom

Pri razčlenjevanju tega vprašanja in raziskovanju morebitnih posegov je razpravljala o problemih, vrzelih in priložnostih pri uvajanju več obnovljivih virov energije v Sloveniji. Ugotovila je, da je javno mnenje eden ključnih dejavnikov, ki vpliva na izvajanje ali preprečevanje naložb v infrastrukturo obnovljivih virov energije. Na virtualnem finalnem tekmovanju, 9. junija 2021, bo tako pred celim svetom razpravljala o tem, kako javno mnenje prispeva k zavračanju novih virov energije.

11. junija bodo znani zmagovalci

Zmagovalci bodo razglašeni 11. junija, Lucija pa bi lahko bila prva oseba iz Slovenije, ki bi prejela takšno nagrado. To je izjemen dosežek, ker se šola iz Slovenije tokrat prvič povezuje z Univerzo v Oxfordu.

Odločila se je iz radovednosti

Pretnerjeva je nad tekmovanjem res navdušena: “Ta sistemski način razmišljanja je čisto drugačen pristop, ki ga ne pridobiš na šoli, ampak se prepletajo različne sfere. In to je koristno pri kateremkoli področju, ne glede na to ali si gradbenik ali psiholog. Jaz sem se za to odločila iz radovednosti. Lahko bi prijavila še marsikatero drugo temo, ker se pogosto sprašujem zakaj je nekaj tako kot je.” 

Oddaj komentar