Seja: Svetniki umaknili podražitve v Mariboru

Danes so bile na dnevnem redu mestnega sveta Mestne občine Maribor predlagane tudi točke vezane na podražitve v Mariboru. Iz dnevnega reda pa so bile po tem, ko je večina svetnikov podprlo pobudo Igorja Jurišiča, Stranka mladih – Zeleni Evrope, umaknjene. Mariborski župan je svetnikom sporočil, da so proračun s tem dejanjem obremenili za več milijonov evrov, kar bo posledično pomenilo manj investicij v Maribor.

Mariborski župan Saša Arsenovič je ob pričetku seje dejal: “Razumem dileme svetnikov, saj se z njimi na človeški ravni soočam tudi sam. Imam otroka v vrtcu, enega kmalu. Predlogi niso namenjeni predlogu kandidata župana, ampak gre za mesto v celoti. Stojimo na velikem razpotju, v marcu skorajda v krču, zaradi nesprejetega proračuna do sedaj. Pred nami so priložnosti. Mogoče največje v zadnjih 30 letih. Nova perspektiva, kjer smo si izborili večji kolač, kot kadarkoli do sedaj. Hkrati pa se v svetu odvijajo izjemne spremembe, govorim o vojni v Ukrajini in spremembe občutimo vsi.”

Predlagal 30 odstotkov cenejše vstopnice za Mariborčane

Povratna vožnja z gondolo je trenutno 6 evrov, in predlagana cena novih vozovnic je tista, ki je šokirala številne, šlo bi namreč za 200 odstotno podražitev. Predlagana nova cena je bila 19,9 evra. Župan je sicer na današnji seji mestnega sveta predlagal ugodnejše cene vozovnic za Mariborčanke in Mariborčane. Zanimivo je dejstvo, da so sprva povišali ceno za skoraj 200 odstotkov, danes pa dejal, da predlaga 30 odstotkov popusta na vozovnice za prebivalce Maribora. Povedal je, da so si zgled vzeli pri sosednji Hrvaški.

Jurišič predlagal umik točk o podražitvah

Igor Jurišič, Stranka mladih – Zeleni Evrope je predlagal umik točk o podražitvi vrtcev, avtobusov in gondol: “Danes smo dobili spremembo 17. točke. Evropska zakonodaja tega ne dopušča, glede na to, da se od torka do danes ni spremenila, verjamem, da ta poteza ni bila pripravljena dovolj taktično, ampak da je ta rizik, ki ga župan omenja, če se zdaj motijo in so imeli prej prav, pomeni to, da se lahko vsi tisti, ki ne bodo dobili subvencije, zgrnejo na MOM in to lahko pomeni veliko finančno breme, ker bodo zahtevali enako ceno.”

Auer: “Gre za šolski primer kršenja Evropskega prava.”

Predlog so podprli tudi v LPR – Lista za pravičen razvoj MČ in KS. Stojan Auer je dejal:Gre za šolski primer kršenja Evropskega prava.” Opozoril je tudi, da bi povprečna mariborska družina mesečno plačala 154 evrov več: “Takšnega udarca po žepu družine ne bodo prenesle.” Z umikom se je strinjala tudi svetniška skupina Gibanje Svoboda.

Franc Kangler – Lista Franca Kanglerja – Nova Ljudska Stranka Slovenije, ki je sicer glasovala za umik sklepov, je svetnike seznanil, da so s SDS – Slovenska demokratska stranka, sklenili sporazum in da nastaja nova svetniška skupina, v kateri bo 12 svetnikov.

Pred glasovanjem je mariborski župan Saša Arsenović dejal: “Sem proti umiku. Preveč je tukaj truda in širše slike gledane tudi v smeri drugega branja in sprejetja. Občina je v krču in upam, da boste v čim manjšem številu sodelovali pri tem, da gremo v to smer.”

Svetnikom, ki so bili za umik je dejal: “Skupaj ste obremenili proračun za 5 milijonov evrov.

Umaknjene so bile torej točke o določitvi cen programov javnih vrtcev, predlog spremembe cene storitvene pristojbine za čiščenje odpadnih voda na Centralni čistilni napravi Maribor, nove cene za izvajanje storitev gospodarske javne službe vzdrževanja in upravljanja avtobusne postaje Maribor, cenik izvajanja storitev gospodarske javne službe – linijski prevoz v mestnem prometu in cenik za krožno kabinsko žičnico na Mariborsko Pohorje.

 

Oddaj komentar