V Sloveniji neraziskan le en odstotek vseh umorov

Večina ubojev in umorov v Sloveniji je uspešno rešenih oziroma preiskanih. V zadnjih 30 letih je ostalo neraziskanih umorov le za dober odstotek vseh izvršenih dejanj. Kriminalistične preiskave teh primerov se nadaljujejo.

Naša država med enimi izmed najbolj varnih

Slovenija je po številu umorov, tako v svetovnem merilu kot tudi v Evropi, ena izmed najbolj varnih držav, kar je pokazala globalna raziskava o umorih, ki jo je opravil UNODC – Urad združenih narodov za droge in kriminal v letu 2019, zapišejo na GPU.

Po številu žrtev umorov sta med svetovnimi regijami na prvem mestu Amerika in Afrika, vsaka s preko 35-odstotnim deležem, Azija zavzema nekaj čez 22 odstotkov v tem deležu, Evropa ima manj kot 5 odstotkov v skupnem deležu umorov.

Slovenija je po številu umorov na 100.000 prebivalcev na 8. mestu med najbolj varnimi državami v Evropi.

V Sloveniji je število ubojev in umorov že dalj časa v upadanju

“V 90. letih smo letno obravnavali tudi do 100 primerov ubojev in umorov (poskusov in dokončanih kaznivih dejanj), po letu 2000 je število padlo na 60 do 80 primerov letno, po letu 2007 pa na približno 40 primerov letno,” zapišejo in dodajo, da odstopata leti 2015 z 49 primeri in 2020, ko jih je bilo 47 – za razliko od leta 2019, ko je bilo nekaj čez 30 primerov teh dejanj. Vendar povprečje okoli 40 primerov letno že od leta 2007 naprej ostaja nekje približno enako.

“V policiji zagotavljamo, da v vsakem primeru izvršenega umora vse enote, kriminalisti in policisti dajo vse od sebe, da se vsako tako nizkotno dejanje zoper človeka preišče in da se storilca pripelje pred sodišče,” še poudarijo policisti.

Oddaj komentar