Se Mariborska knjižnica seli v nekdanji SDK?

Na današnjem srečanju z novinarji, je župan MO Maribor Andrej Fištravec dejal, da bo občina poskušala nove prostore za osrednjo enoto Mariborske knjižnice, zagotoviti v stavbi nekdanje SDK. Tja so pred časom že poskušali preseliti Umetnostno galerijo, vendar neuspešno. Tokrat ciljajo na uspeh.

Da bi zagotovili ustrezne prostore za osrednjo enoto Mariborske knjižnice, so ta projekt postavili na prvo mesto, je dejal Fištravec. “Iščemo najbolj optimalno in tudi finančno ugodno rešitev za knjižnico,” tako Fištravec.

Prvotna obnova 20 milijonska

Spomnimo, da je pred leti že bila izdelana arhitekturna rešitev za obnovo obstoječe stavbe na Rotovškem trgu. Ta bi stala več kot 20 milijonov evrov. “Če bi ta projekt izpeljali, bi šlo za najdražjo knjižnico v Sloveniji. Tega si Maribor, z že očitnim podfinanciranjem, ne more privoščiti,” je pojasnil v.d. direktor mestne uprave Simon Štrancar.

wp_20161122_08_35_34_rich
Kava z novinarji

Mariborska SMC je sicer pred časom predlagala, da se projekt racionalizira in financira iz evropskih sredstev iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb. Mestna uprava pa v naboru projektov, ki se bodo na podlagi sprejete trajnostne urbane strategije financirali s tega naslova, med drugim načrtuje ureditev Lenta in izgradnjo Dravske kolesarske poti. Medtem pa na seznam niso uvrstili knjižnice, saj menijo, da gre za predrag projekt, zaradi katerega bi odpadli vsi ostali načrtovani projekti.

mariborska-knjižnica

 

Fištravec je danes presenetil z novim predlogom objekta za selitev knjižnice, saj je še pred časom omenjal možnost selitve knjižnice v nedokončan objekt Centrum, ki je trenutno pod okriljem Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ob Trgu Leona Štuklja. Nov je tudi predlog, da bi sedanje prostore pustili v trenutnem stanju, dejavnost knjižnice pa bi delno preselili v prostore nekdanjega centra za socialno delo pri Knjižnici Tabor. Večino knjižničnih dejavnosti pa v stavbo nekdanje SDK na Trgu Leona Štuklja.

Kaj se je zgodilo z UGM?

Prostore nekdanje SDK so nameravali zapolnili že pred časom s selitvijo Umetnostne galerije Maribor. Tudi ta nujno potrebuje prostorsko rešitev. Država jim pri tem predlogu ni prišla nasproti, saj naj bi del teh prostorov uporabilo Ministrstvo za zdravje za vzpostavitev dispečerskega centra nujne medicinske pomoči.

Stavba nekdanje SDK, kamor se je želela preseliti UGM. (FOTO: STA)
Stavba nekdanje SDK

Stavba SDK je namreč v državni lasti, zato mora država lastništvo prepisati mariborski občini. V načrtu je prositi državo, da objekt nekdanje SDK zamenjajo za občinsko poslopje na Maistrovi ulici, ki ga ima trenutno v najemu policija. “Knjižnica ne bo zahtevala visokih finančnih vložkov za razliko od UGM. Tehnično je to mogoče. Stalo bi vsaj štirikrat manj kot obnova knjižnice na Rotovškem trgu,” je dejal Fitšravec.

S svetniki v pogajanja glede projektov

Katere projekte bo občina dejansko prijavila na financiranje iz mehanizma celotnih teritorialnih naložb, se še pogajajo s svetniškimi skupinami v mariborskem mestnem svetu. Kdaj bodo ta pogajanja umeščena na dnevni red mestnega sveta še ne vedo.

Ta četrtek bodo mestni svetniki med drugim sprejemali projektno dokumentacijo za obnovo Sodnega stolpa in vzpostavitev vinogradniškega muzeja na Lentu. Ti dve obnovi nameravajo financirati iz mednarodnih razpisov. Razpravljali pa bodo tudi o načrtu za energetsko sanacijo 16 stavb v javni lasti, ki jo nameravajo izvesti v javno- zasebnem partnerstvu.

Oddaj komentar