Saša in Bobby s Koče na Žavcarjevem vrhu vabita na dan kranjske klobase in orehove potice

V deveti sezoni akcije Naj planinska koča, ki jo vodita Planinske zveze Slovenije (PZS) in medij Siol.net, je sodelovalo 152 planinskih koč v različnih kategorijah. V eni od njih tudi mariborska Koča na Žavcarjevem vrhu, ki se je zavihtela na odlično drugo mesto. Najemnika koče sta presrečna in napovedujeta tudi zanimive dogodke na koči.

Najemnika Saša Popelar in Bobby Markoja sta par, ki je lani prevzel Kočo na Žavcarjevem vrhu pod okriljem Planinskega društva Maribor Matica. V začetku smo jih tudi obiskali – malo za tem, ko sta kočo prevzela, prav tako v vmesnem času, ko sta se borila za to, da bi na koči končno imeli še napeljano pitno vodo. Koča je namreč več let samevala, bila je zaprta, Saša Popelar in Bobby Markoja pa skrbita, da bi jo od ponovnega odprtja čimbolj uredila in s tem tudi oživila dogajanje tako na koči kot tudi ob njej.

Dan kranjske klobase in orehove potice

Dogajanje oživljata tudi tako, da povabita razne organizirane skupine na Kočo na Žavcarjevem vrhu, da pridejo na izlet in si pripravijo prireditev, ali pa kar sama poskrbita za zanimive tematske dneve. Eden takih bo naslednjo nedeljo, 1. oktobra 2023,  namreč dan kranjske klobase in orehove potice. Saša Popelar je namreč odlična kuharica, ki bo na dan poskrbela, da bodo obiskovalci dobili odlično kranjsko klobaso s prilogo, spekla pa bo tudi orehovo potico. Sicer kuhinja ni nikoli prazna, tudi ostale dneve, ko sta Popelarjeva in Markoja na koči, poskrbita za malico.

Odlično drugo mesto na tekmovanju je nagrada za vse

Popelarjeva nam je zdaj, ko sta se že navadila, da sta dosegla drugo mesto na tekmovanju, vprašali, kaj jima takšen naziv pomeni. “To je nagrada vseh, ki hodijo na Žavarjev vrh, ne samo najina,” je dejala Popelarjeva, “oni dajejo energijo, dušo, da koča živi.Sam si lahko na koči, a če ni ljudi, ki pridejo in ti dajo podporo, da so veseli, koča ne more funkcionirati”.

Saša Popelar, najemnica Koče na Žavcarjevem vrhu

“Lahko pečeš zlate torte, a če ni gostov, ne pomeni nič,” je še realno pristavila in še enkrat poudarila: “To je nagrada nas vseh!” Pravi, da se podpira to kočo, “čeprav ni na drugi strani Drave, na Pohorju, ampak je nižje, na Kozjaku in nekoliko stran od mesta”.

Koča na Žavcarjevem vrhu je bila dlje časa zaprta, ljudje se zdaj navajajo na to, da je odprta in da nudita najemnika že veliko. Saša Popelar, ki na koči tudi kuha in peče odličen kruh in še marsikaj drugega, nam je pokimala: “Midva se trudiva, da bi prišla koča spet v normalno stanje, da funkcionira, da so ljudje zadovoljni, da je narava okrog.” Vesela je, da sta dosegla drugo mesto na tekmovanju, a ob tem pravi, da praktično od tekmovanja nimata nič, le večjo prepoznavnost in veliko podporo ljudi. “Za vsak glas se moram jaz potruditi, da ga dobim, planinec oziroma obiskovalec koče pa je tisti, ki se odloči, da nam glas tudi da,” je izpostavila Popelarjeva.

Napis na tabli v Koč na Žavcarjevem vrhu

Kočo obiskujejo tako posamezniki kot tudi organizirane skupine, razna planinska društva in drugi, Popelarjeva pravi, da “si eni nabirajo točke, eni minute, saj si popravljajo čas, v katerem pridejo od vznožja do koče, eni pridejo samona kavo, eni samo poklepetati in nato gredo naprej”.

Prizadevanja, da bo pitna voda javnega vodovodnega omrežja pritekla tudi do koče

Kar nekaj težav imata zaradi tega, ker še vedno nimajo pitne vode, o čemer smo že poročali. Popelarjeva je optimistična, saj se zadeve baje obračajo na boljše. Pravi, da se tako s partnerjem Bobbyjem Markojo kot tudi s predsednikom PD Maribor Matica zavzema, da bi se lahko priključili na javni vodovod. Je pa ob tem pohvalila Krajevno skupnost Bresternica Gaj in župana, da rešujejo težavo s parkiriščem, radi bi namreč imeli tudi spodaj, za izhodno točko, parkirišče.

Oddaj komentar