Rešitve za tajno glasovanje zunaj DZ se ne da najti čez noč, potrebne spremembe poslovnika

Vir. dz-rs.si

Predstavniki poslanskih skupin so s predsednikom DZ Igorjem Zorčičem na neformalnem posvetu iskali rešitve, kako bi poslancem omogočili tudi tajno glasovanje na daljavo oz. zunaj DZ. Zorčič do četrtka pričakuje predloge, sam pa meni, da tega ni mogoče rešiti čez noč. Po njegovih besedah bi bila v vsakem primeru potrebna sprememba poslovnika DZ.

Do razprave o možnosti tajnega glasovanja zunaj sedeža DZ je namreč prišlo ob vložitvi konstruktivne nezaupnice, o kateri bi morali poslanci glasovati do najpozneje petka. Vendar pa se nekateri poslanci zaradi okužbe z novim koronavirusom ali samoizolacije seje ne bi mogli udeležiti, kar bi še otežilo možnost, da predlagatelji zberejo 46 glasov.

Glasovanje o nezaupnici vladi je tajno, zadnje spremembe poslovnika DZ pa omogočajo le javno sodelovanje na sejah na daljavo. Zorčič je spomnil, da je že sprejemanje takšnih sprememb poslovnika lani spremljala vrsta pomislekov glede varnosti in demokracije. “Nihče si ni niti upal pomisliti na tajno elektronsko glasovanje, saj tega tudi v drugih državah ni. Sploh pa ne za to, da bi se volilo predsednika vlade prek računalnika,” je v izjavi v DZ dejal Zorčič. Opozoril je, da taka rešitev odpira vrsto varnostnih in pravnih vprašanj.

Preučijo druge načine

Tako so se na današnjem posvetu dogovorili, da preučijo druge načine, kako bi lahko omogočili tajno glasovanje tudi zunaj sedeža DZ. Ena od možnosti je, da bi volilna komisija pristopila do tistih poslancev, ki ne morejo glasovati v DZ, druga možnost pa, da bi se poslancem nekako omogočilo, da bi glasovali vsaj v bližini DZ. Za oboje pa je po Zorčičevih besedah potrebna sprememba poslovnika, za kar je nujna dvotretjinska večina v DZ.

Po Zorčičevem mnenju je precej zgovorno to, da parlament tega vprašanja ni uredil v 30 letih. “Ne zato, ker bi bil nesposoben, pač pa zato, ker gre za prvovrstno ustavnopravno in tudi varnostno vprašanje, če govorimo o e-volitvah. Dvomim, da lahko čez noč postrežemo z nekimi rešitvami,” je dejal. Opozoril je še, da se ob nekaterih rešitvah odpira vrsta pravnih in etičnih, pa tudi epidemioloških vprašanj.

Stališča poslanskih skupin različna

Eno izmed dilem je izpostavil na primeru mobilne ekipe, ki bi dostavila glasovnice poslancem za glasovanje o konstruktivni nezaupnici. Glasovanje o nezaupnici mora biti namreč izvedeno v najpozneje sedmih dneh po vložitvi predloga. Zorčič se je ob tem vprašal, kaj bi se zgodilo, če bi glasovanje potekalo sedmi dan in bi se seja zavlekla v noč, mobilna ekipa pa ne bi uspela glasovnic dostaviti v predpisanem roku.

Stališča poslanskih skupin so pričakovano različna, kakor so bila tudi ob lanskem sprejemanju sprememb poslovnika DZ. Levica sprememb, ki so omogočile sodelovanje na daljavo na javnih sejah, tedaj ni podprla.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je v izjavi v DZ spomnil, da razni predlogi niso tako preprosto rešljivi, zahteve pri tajnem glasovanju so precej drugačne kot pri javnem. “Poskušali bomo, ni pa rečeno, da bomo tudi našli rešitev, ker je to tudi pravno zelo zapleteno vprašanje,” je dejal.

Bo prišlo do spremembe poslovnika?

V SDS bodo do srede poskušali pripraviti svoj predlog, poslanska skupina se je sestala danes. Po Krivčevih besedah se strinjajo, da mogoče v prihodnje poslovnik spremenijo tudi v tej smeri, da bi bile na daljavo lahko tudi redne, in ne le izredne seje, kot je zdaj določeno.

V SAB po besedah vodje poslancev Maše Kociper menijo, da mora imeti vsak poslanec pravico glasovati. Obžalujejo, da ne bo prišlo do glasovanja o nezaupnici, ob čemer vztrajajo, da se najde način, da bi lahko vsi, tudi morebitni bolni poslanci, glasovali – ali s spremembo ali tolmačenjem poslovnika oz. pravilnikom o izvedbi tajnega glasovanja. Če najdejo dodelano rešitev, ki bo zagotavljala varnost postopka in anonimnost glasovanja, lahko po mnenju Kociprove spremembe sprejmejo v nekaj dneh. Na dolgotrajni bolniški je sicer tudi poslanec SAB Franc Kramar.

Kociprovi se zdi najbližja rešitev, da se volilna komisija po razpravi v DZ odpravi do poslanca, ki bi glasoval zunaj DZ. Izroči mu kuverto, poslanec izpolni glasovnico ter zaprto kuverto vrne volilni komisiji. Ta bi glasovnico prinesla v glasovalno skrinjico v DZ.

Glasovanje na daljavo omogoči tudi za redne seje?

Vodja poslancev SMC Janja Sluga je poudarila, da imajo “vsi poslanci pravico, nenazadnje pa tudi dolžnost, da v okviru opravljanja poslanske funkcije glasujejo, sploh pri tako pomembnih vprašanjih”.

Meni, da bi bilo dobro, da se glasovanje na daljavo omogoči tudi za redne seje. Pri iskanju rešitve glede tajnega glasovanja pa bi se zgledovala po glasovanju na državnih volitvah. “Na vsakih volitvah, če volivec ne more priti na volišče, lahko izrazi željo po glasovanju. V takšnem primeru ima možnost, da ga na domu obišče volilna komisija,” je navedla.

Ocenila je, da so se pogledi nekaterih poslanskih skupin, ki so ob zadnjih spremembah poslovnika temu nasprotovale, spremenili in bolje razumejo, kakšna je razsežnost situacije. Če bodo stranke dosegle soglasje glede rešitve, je poslovnik po njeni oceni mogoče spremeniti v tednu ali dveh.

Poslance čaka še nekaj drugih tajnih glasovanj

Poslanka SD Bojana Muršič je pozdravila iskanje rešitve za tajno glasovanje na daljavo. Poudarila je, da je treba najti tako rešitev za poslance, ki so odsotni zaradi okužbe s koronavirusom, samoizolacije ali karantene, kot tudi druge bolniške odsotnosti.

Poslance sicer čaka še nekaj drugih tajnih glasovanj, denimo za ustavnega sodnika in viceguvernerja.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar