Prvič po treh mesecih rasti se je brezposelnost ponovno zmanjšala

Število novo prijavljenih oseb v evidenco brezposelnih na Območni službi Maribor se je povečalo v mesecu januarju 2021 za 15,5 odstotkov glede na preteklo leto in v februarju za 13,9 odstotka glede na februar 2020. Glede na predhodni mesec januar, se je število brezposelnih zmanjšalo v februarju za 4,5 odstotka.

Prvič po treh mesecih rasti se je brezposelnost ponovno zmanjšala

“Sicer sta to vsako leto močnejša meseca glede na število novo prijavljenih oseb, predvsem iz razloga prenehanj delovnih razmerij za določen čas, prenehanja zaposlitev, ki so tipično sezonskega značaja (gradbeništvo) in prijave oseb, ki jim je prenehala zaposlitev zaradi vključitve v javna dela (ukrep Aktivne politike zaposlovanja),” nam pojasni Mirjana Zgaga iz Zavoda RS za zaposlovanje, Območna služba Maribor.

Več oseb se je zaposlilo

Na nivoju celotne Slovenije se je v mesecu februarju, prvič po treh mesecih rasti, brezposelnost ponovno zmanjšala. Na zavodu se je tako prijavilo manj novih brezposelnih oseb, več se jih je zaposlilo. Konec preteklega meseca so zabeležili za 3,8 odstotkov manj brezposelnih oseb kot januarja. “V primerjavi z februarjem leta 2020, pa smo na nivoju celotne Slovenije beležili porast števila brezposelnih za 13,6%,” pojasnijo.

Situacija je težko predvideti

“Situacijo je zelo težko v naprej predvideti, saj so gibanja na trgu dela zelo odvisna od nadaljnjih ukrepov omejevanja širjenja epidemije in prepovedi delovanja posameznih dejavnosti. Gostinstvo in turizem sta namreč neposredno odvisna od sprostitve ukrepov in ponovnega zagona, trenutno mirujoči dejavnosti,” še pojasni.

Oddaj komentar