Prva samotestiranja dijakov že v nedeljo

FOTO: Pixabay.com

Državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je povedal, da je Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke 14. maja 2021 NIJZ odobrila teste za samotestiranje. Danes je pojasnil, kako bo to potekalo.

Testi bodo opremljeni z navodili

Kot je že znano, so se odločili, da bodo samotestiranje izvajali že v tem šolskem letu. Ob tem državni sekretar verjame, da bo manj stresno in optimistično, če se bodo otroci samotestirali doma. Testi bodo opremljeni z navodili in ustrezno označeni.

Prva samotestiranja že v nedeljo oziroma ponedeljek

Dijaki naj bi jih predvidoma dobili jutri, samotestirati pa se naj bi v ponedeljek ali v nedeljo. Osnovnošolci iz zadnje triade pa se naj bi začeli samotestirati v začetku junija.

Šole bodo dale teste dijakom in učencem

Distribucijo testov na šole bo zagotovila Uprava RS za zaščito in reševanje, šole pa bodo naprej posredovale dijakom oziroma učencem.

Pogoji za izvajanje samotestiranja

Pogoj za samotestiranje na covid-19 je, da se dijak oziroma učenec počuti dobro in da je zdrav, brez znakov okužbe dihal in prebavil.

Odpadke je treba ločiti od drugih odpadkov

Odpadke pri izvajanju samotestiranje je treba odložiti v plastično vrečko za smeti in jo, ko bo polna, tesno zavezati. Vsebine naj se ne tlači. Nato se jo lahko da v drugo vrečko, jo označi in jo postavi ločeno od drugih odpadkov, kjer ni dostopna otrokom. Tam mora biti 72 ur, preden se jo da v posode za odpadke.

Kaj se naredi, če je dijak oziroma učenec pozitiven?

Dijak oziroma učenec mora po samotestiranju ostati v samoizolaciji, ne sme zapuščati doma in mora upoštevati navodila. V primeru pozitivnega izvida pri testiranju morajo starši obvestiti šolo in osebnega zdravnika otroka. Ravnatelj mora ravnati v skladu z navodili NIJZ, opredeliti mora tesne kontakte in visokorizične tesne kontakte. Izvesti mora tudi predpisane ukrepe za zajezitev širjenja okužbe s koronavirusom.

V primeru negativnega testa dijak oziroma učenec nadaljuje postopek izobraževanja.

Pomembno je, da so dijaki in učenci deležni razlage

Državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec je dejal, da na ministrstvu pozdravljajo namero o prostovoljnem samotestiranju, ki bo zdaj testno. Verjame, da bo interes za to vse večji. Pomembno mu je, da so dijaki in učenci deležni razlage. Ob tem pa ga veseli, da je vse več sproščanja ukrepov, kar pomeni, da so v šolah dovoljene šole v naravi pod posebnimi pogoji, pa tudi plavalni tečaji v vrtcih in šolah. Možne so tudi ekskurzije. Vse pa je pogojeno s tem, da se aktivnosti izvajajo v mehurčkih. Kar velja tudi za obiske muzejev, galerij in podobnega.

Oddaj komentar