Predsednik Pahor v Sarajevu napovedal donacijo cepiva proti covidu

Obisk predsednika RS Boruta Pahorja v Bosni. Foto: Nebojša Tejić / STA

Predsednik Pahor je danes v Sarajevu napovedal donacijo 4800 odmerkov cepiva proti covidu. 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes mudi na delovnem obisku v Bosni in Hercegovini. Srečal se je s Predsedstvom Bosne in Hercegovine – predsedujočim Miloradom Dodikom in članoma Željkom Komšićem in Šefikom Džaferovićem, popoldne pa bo obiskal kontingent Slovenske vojske v vojaški bazi Butmir. Na delovnem obisku ga spremlja minister za obrambo Republike Slovenije Matej Tonin.

Slovenija bo donirala 4800 odmerkov cepiva proti covidu-19

Pahor je člane Predsedstva BiH seznanil, da bo Republika Slovenija donirala 4800 odmerkov cepiva proti covid-19, ki bo dostavljeno v prihodnjem tednu. Namenjeno bo cepljenju najranljivejših skupin prebivalstva in pripadnikom kritične infrastrukture. Milorad Dodik, predsedujoči Predsedstvu BiH, se je predsedniku Pahorju zahvalil za donacijo in poudaril, da je s tem Slovenija ponovno izkazala podporo BiH, da je prijateljska in solidarna država.  V nadaljevanju so sogovorniki spregovorili o približevanju Bosne in Hercegovine Evropski uniji, pripravah na vrh Brdo-Brijuni Process, ilegalnih migracijah in vojaški prisotnosti Slovenije v Bosni in Hercegovini.

Načrtovano srečanje vrha Brdo-Brijuni Process

Pahor je spregovoril o pripravah na vrh Brdo-Brijuni Process, ki ga bo konec marca ali v prvi polovici aprila priredil v Sloveniji – takoj, ko bodo epidemiološke razmere to omogočale. Srečanje bo obeležilo 10. obletnico pobude, udeležbo so že potrdili vsi voditelji držav, vključenih v pobudo, velik interes za sodelovanje pa je izkazal predsednik Francoske republike Emmanuel Macron. Predsednik Pahor je ponovno poudaril, da bo Slovenija vedno zagovarjala evropsko perspektivo Zahodnega Balkana. To bo tudi osrednja tema skorajšnjega vrha pobude Brdo-Brijuni Process. Širitev EU je geopolitično vprašanje, je dodal, in Evropa ne bo celovita brez širitve na Zahodni Balkan. Dejal je, da se bi EU s tem razširila na zahtevno, kompleksno področje, ki je polno odprtih vprašanj, da pa bi z odločitvijo po vključitvi vseh držav Zahodnega Balkana, seveda pod določenimi pogoji, hkrati zavarovali interes Evropske unije po ohranitvi miru, varnosti in blaginje. “Slovenija je bila in bo ostala zaveznica širitve EU na Zahodni Balkan. To bo tudi ena izmed tem, ki jih bo imela Slovenija na mizi v času predsedovanja. Širitev čutimo kot dolžnost in priložnost, to lahko Slovenija prispeva Evropski uniji,” je dejal predsednik republike v odgovoru na novinarsko vprašanje.

Na današnjih pogovorih so se dotaknili tudi problematike ilegalnih migracij. Slovenija in Evropska unija vidita BiH kot partnerico pri reševanju tega problema.

Oddaj komentar