Pred vrati je Olimpijski festival evropske mladine, kot kaže anketa, ga Mariborčani ne bodo obiskali

FOTO: Marko Pigac

Pred vrati je Olimpijski festival evropske mladine (OFEM), a Mariborčani, kot kaže anketa, ki smo jo opravili na lokalec.si, festivala ne bodo obiskali. Na njem se bo sicer pomerilo več kot 2400 mladih športnikov in športnic iz 48 držav v 11 športnih panogah, a vse to Mariborčanov ni prepričalo.

Stroški izredno visoki

Očitno so vsi zapleti okrog organizacije in izvedbe v zadnjem letu pustili velike posledice na Mariborčanih. Maribor je zraven dvorane Tabor prejel od države skorajda še dodatnih šest milijonov za izvedbo ter izgradnjo atletske proge in tribune na Poljanah, a je tribuna na koncu nedokončana. Tribuna za obiskovalce bo brez strehe, sanitarije pa so uredili v montažnih objektih.  Stroški OFEM-a so izredno visoki. Država je za izvedbo OFEM-a namenila skupno skoraj devet milijonov evrov, in sicer dobrih šest milijonov evrov za sofinanciranje športne infrastrukture ter še slabe tri milijone za izvedbo in organizacijo samega dogodka OFEM.  Skupno pa bodo stroški dogodka znašali okoli 11 milijonov evrov. Med drugim bodo pokriti s sredstvi iz proračuna MO Maribor, dodatka Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), razpisov Erasmus+, prijavnin udeležencev in sponzorstev.

Med tem, ko so za OFEM tekli milijoni, so mariborski športniki trepetali za svoj obstoj

Kljub vsem milijonom, promocijskim reklamnim panojem in velikem medijskem pompu pa bodo Mariborčani raje doma, kot da bi si “spektakel” ogledali. Na portalu lokalec.si smo opravili anketo in naše bralce povprašali, ali bodo obiskali Olimpijski festival evropske mladine. Samo 10 odstotkov od 846 sodelujočih v anketi bo obiskalo dogodek. Največ, kar 697 sodelujočih, pa je izbralo odgovor “Ne”

Verjetno so za slab ugled OFEM-a krive tudi težave s financiranjem športa v Mariboru, kjer so vse do zadnjega trepetala športna društva, ali bodo denar za svoje delovanje prejela oziroma ali ga bodo prejela v celoti, med tem pa se v Mariboru odvija 11 milijonski projekt, od katerega so milijoni tekli tudi iz občinskega proračuna.

Priznali, da so OFEM skoraj odpovedali

Podžupan Mestne občine Maribor Samo Peter Medved je na izredni seji priznal, da so bili v maju tik pred tem, da OFEM odpovedo, a so si nato, ko so dobili potrditev, da bo vlada za izvedbo iz državnega proračuna namenila 2,8 milijona evrov, premislili.

V najem likvidnostnega kredita v višini do milijon evrov

Spomnimo tudi, da so mariborski mestni svetniki na 3. izredni seji soglašali s podajo poroštva občinskemu podjetju Šport Maribor za najem likvidnostnega kredita v višini do milijon evrov za financiranje izvedbe Olimpijskega festivala evropske mladine. Z denarjem bodo založili denar za stroške, ki jih bo sicer sofinancirala država.

 

 

Oddaj komentar