Pred mariborskimi mestnimi svetniki obravnava predloga občinskega proračuna

Mariborski mestni svetniki se bodo danes sešli na izredni seji, na kateri bodo obravnavali predlog proračuna občine za letošnje leto. Prva obravnava je bila predvidena že januarja, a je župan Saša Arsenovič takrat umaknil to točko s seje mestnega sveta. Tokrat imajo mestni svetniki na mizi tudi predlog proračuna za prihodnje leto.

Kot izhaja iz objavljenega gradiva za današnjo sejo, je proračun Mestne občine Maribor za leto 2023 predlagan v višini 192,6 milijona evrov z možnim zadolževanjem do 27 milijonov evrov.

To je podobno kot v prvem predlogu, ki ga je županova ekipa predložila za sejo konec januarja, a je Arsenovič takrat napovedal dodatna usklajevanja. Pomisleke je imela predvsem druga največja svetniška skupina, Gibanje Svoboda, s katero se župan pogaja za sklenitev koalicije.

Sodeč po prvih javnih izjavah njenih predstavnikov, je Svoboda še vedno nezadovoljna, saj je proračun po ocenah te stranke še vedno previsok. Zato je potrditev proračuna na današnji prvi obravnavi še vedno vprašljiva. “Nov predlog proračuna je enak kot tisti, ki ga je župan umaknil, s tem da je prihodkovno stran dvignil še za pol milijona evrov,” je prejšnji teden za STA povedala mestna svetnica Karin Jurše.

Arsenovič vztraja, da predlog proračuna zajema le projekte, ki že tečejo. Obenem pravi, da se bodo finance s proračunom za 2024, ki je zastavljen v višini 142,1 milijona evrov z zadolževanjem do treh milijonov evrov, izravnale. “Ko ju damo skupaj, pridemo na povprečno 167 milijonov, kar je za tako veliko občino nek minimum,” je dejal v pogovoru za STA.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar