Poziv: “Strogo obsojamo odločitev vodstva UM ter Študentskega sveta UM, da stroške tutorstva prenese direktno na študente”

“Študentke in študentje Univerze v Mariboru smo spet šele preko medijev izvedeli, da nas Univerza spet namerava obrati pri študijskih stroških. Zato v Mladem forumu SD Maribor strogo obsojamo odločitev vodstva UM ter Študentskega sveta UM, da stroške tutorstva prenese direktno na študente. S tem so študente, kot eno najbolj socialno ranljivih skupin, prizadeli s še eno 10-evrsko obremenitvijo, čeprav so odločitev za poenotenje sistema tutorstva sprejeli sami,” je zapisal Adrian Drago Poprijan, predsednik Mladega foruma Maribor.

“Socialni položaj povprečnega študenta danes sploh ni zavidljiv”

“Cene stanovanj nenehno rastejo, prav tako pa se dražijo hrana, oblačila in celo fotokopiranje. Prisiljeni smo delati ob študiju, a je večina služb bodisi slabo plačanih bodisi od nas zahtevajo ure, ki s študijem niso skladne, pri čemer so zlasti prizadeti študentje iz socialno ogroženega okolja. Posledično se mnogi znajdemo v stiski, namreč toliko časa delamo in skrbimo za denar za preživetje, da nam mnogokrat zmanjka časa in energije za študijm,” zapiše v imenu Mladega foruma Maribor.

“Tu naj bi se moralo za nas postaviti naše predstavniško telo, Študentski svet UM, a je ta spet dokazal, da skrbi predvsem zase. Medtem, ko bodo študenti ob svojih že tako visokih stroških morali plačevati še več denarja, ŠSUM porablja svoj proračun za samopromocijo preko dobro plačane službe za odnose z javnostmi in organizacijo dragih dogodkov, katerih se udeležuje manj kot 1% študentov Univerze v Mariboru, kot npr. Akademija karierne vizije, kjer je poleg predstavnikov študentov dogodek obiskal en študent, porabljena sredsteva za dogodek pa bi na primer lahko namenili subvencioniranju študijskih potrebščin vsaj 20 študentom,” poudari.

“Vodstvo Študentskega sveta UM za svoje delo prejme dobro plačilo iz javnega denarja, a ko je to ključno se organom Univerze ne znajo ali niti ne želijo postaviti po robu in jim povedati NE, ki bi ga morali izgovarjati v imenu študentov. Lastni ugled vodstva ŠSUM je tako postavljen pred interese študentov, ki pa so jih ravno z namenom zastopanja njihovih interesov, na to mesto izvolili. Na tem mestu cinično predlagamo, da Študentski svet UM svoj slogan spremeni v “Od študentov, za interese Univerze”, saj njihov stalni “Od študentov za študente” preprosto ne velja,” so zapisali v nadaljevanju.

V nadaljevanju pa zapiše: “Delovni obiski fakultet, objavljanje ne zanimivih in ne relevantnih promocijih vsebin, organizacija dragih dogodkov preprosto ni v domeni študentskega
predstavništva in zagovarjanja interesov študentov. V zreli študentski demokraciji so takšne poteze vredne najmanj javnega opravičila in odstopa vodstva študentskih predstavnikov, ker nam takšne prakse preprosto niso v interesu.”

“Zavedamo se, da je imeti tutorje ključnega pomena za izboljšanje kakovosti izobraževanja. Vendar če na lastno roko spreminjaš sistem, potem bodi odgovoren tudi za financiranje. V kolikor pa tega nisi zmožen, pa si tega žal ne moraš privoščiti. V Mladem forumu SD Maribor zahtevamo, da upravni odbor, senat, ŠSUM in vsi ključni organi ponovno odprejo postopek usklajevanja sistema tutorstva, ali pa bomo primorani ukrepati drugače,” zaključijo.

Obrnili smo se na Univerzo v Mariboru in jih prosili za odziv Njihove odgovore objavimo, ko jih prejmemo.

Oddaj komentar