POTRJENO: Maribor je postal evropsko mesto športa

Člani posebne komisije ACES Europe so uradno naznanili, da je MO Maribor pridobila naziv Evropsko mesto športa 2018. To pomeni, da je Maribor zadostil mednarodnim kriterijem izbire. Člani komisiji so izpostavili, da je Maribor dober primer športa za vsesport for all«), kot instrument zdravja, integracije, izobraževanja in spoštovanja, kar so glavni cilji ACES Europe.

MO Maribor je v sodelovanju s Športno zvezo Maribor, Športnimi objekti Maribor, Zavodom za turizem Maribor – Pohorje in javnim podjetjem Marprom prijavila kandidaturo za naziv Maribor – Evropsko mesto športa. Prijava je bila sestavljena iz pisnega dokumenta v obliki kandidature za naziv, ki mora vključevati opis športne infrastrukture v mestu, način izvajanja programov športa, opis strategije razvoja športa, delo z invalidi na področju športa, športni turizem, športni dogodki in predlog programa v letu pridobitve naziva ter dodatne prednosti, ki se navezujejo na zagotavljanje športne vadbe vsem občanom, prav tako je Maribor obiskala komisija Evropske zveze prestolnic in mest športa (ACES EUROPE), ki so si v mesecu avgustu ogledali športno infrastrukturo in seznanili z aktivnostmi, ki jih Maribor izvaja na področju športa.

Glavni tajnik in predstavnik komisije ACES EUROPE, Hugo Alonso, je v dopisu županu Andreju Fištravcu, ob seznanitvi s pridobitvijo naziva, poudaril, “da je mesto Maribor dober primer športa za vse (sport for all), kot instrument zdravja, integracije, izobraževanja in spoštovanja“, kar so glavni cilji ACES Europe. Dodal je še, da smo razvili “zgledno športno politiko z urejenimi objekti, programi in dejavnostmi“.

V letu 2018 tako bo sledilo pestro športno dogajanje pri čemer je ob načrtovanih lokalnih dogodkih, že potrjenih več mednarodnih dogodkov in sicer bo Maribor gostil:

Evropsko veteransko prvenstvo v košarki,
Evropsko prvenstvo v taekwondoju za mladince in člane,
Evropsko prvenstvo v kickboxingu,
Svetovno prvenstvo v hokeju na ledu za ženske in
Uvodno tekmovanja v evropskem pokalu gorskega kolesarstva.

MO Maribor bo skozi v letu 2018 sledila naslednjim ciljem: povečati promocijo Maribora kot destinacije za športni turizem; povečati število tujih obiskovalcev športnih prireditev; povečati obiskanost športnih prireditev v mestu; povečati število aktivnih prebivalcev mesta; povečati uporabo javne športne infrastrukture in povečati število gostovanj domačih in tujih klubskih ekip, državnih, evropskih in svetovnih tekmovanj, gostovanj ter prvenstev.

 

Župan Fištravec MO Maribor pa je ob pridobitvi naziva povedal: »S kandidaturo smo postavili na ogled naš način urejanja športnega področja v mestu. S tem ko bomo prejeli naziv Evropsko mesto športa 2018 smo dobili potrditev, da je šport pomemben del mesta in da zanj tudi primerno skrbimo. Z nazivom želimo spodbuditi občane k aktivnemu načinu življenja, povečati promocijo športnega turizma doma in v tujini predvsem pa skupaj s športnimi zvezami pritegniti v Maribor še več večjih evropskih in svetovnih prvenstev saj izvedba le teh prinaša multiplikativne učinke na področju turizma in gospodarstva.«

Komisija je naznanila, da bo uradna podelitev priznanj in nazivov potekala v Evropskem parlamentu, 6. decembra, na katero bodo povabili evropske poslance, predstavnike Slovenske turistične organizacije, medije in zainteresirano javnost.

V vmesnem času bomo skupaj s pridruženimi partnerji pripravili podroben program športnih dogodkov v letu 2018 in promocijo kandidature doma in v tujini. K sodelovanju bomo povabili športna društva, zveze, organizatorje športnih prireditev in izobraževanj ter vse ostale zainteresirane občane, da bi s skupnim sodelovanjem pridobljen naziv karseda maksimalno izkoristili.

1 KOMENTAR

  1. Pravzaprav je to zanimivo ? V Mariboru je prava diskriminacija med športnimi klubi ? In da je mesto Maribor postala Evropsko mesto športa je nelogično ? Samo pri podeljevanju finančnih sredstev za delovanje klubov v Mariboru je diskriminacija ? Kdo vodi šport v Mariboru ? Ali je to urad za šport ki ocenjuje ali je posebna strokovna komisija ki odloča o finančnih sredstev ? Zakaj je namiznoteniški klub Maribor ocenjen z najnižjimi finančnih sredstev ? Kako je možno, da je strokovna komisija dodelila finančna sredstva za strokovno delovanje za leto 2017 samo nekaj oz. 700.00 Eur za celo leto ? Na drugi strani pa je namenila strokovna komisija pri uradu za šport za koriščenje športnih objektov kar nekaj več kot 20.000,00 EUR ? Ali ni vse to čudno ? In kako je možno,da je prišlo do takšne razlike ?Ali so to hotelske storitve ?Namiznoteniški klub Maribor letos praznuje 90 obletnico obstoja ! In klubu ki je zadnjih let postal kar devet krat ekipni državni prvak in četrti v Super ligi Evrope je danes klub kaznovan z tako slabo oceno ? In kot sem slišal bo klub ŽNTK Maribor odšel po devetdesetih letih obstoja v STEČAJ ? In danes govorimo, da je Maribor športno mesto Evrope ???????

Oddaj komentar