Poslanci niso vnovič potrdili novele zakona o nalezljivih boleznih

FOTO Jure Ferjan

Poslanci na ponovnem glasovanju po izglasovanem vetu državnega sveta z 78 glasovi proti in enim glasom za niso vnovič potrdili novele zakona o nalezljivih boleznih. Proti so glasovali tudi poslanci koalicije, ki so med drugim ocenili, da je nekatere kritike in pomisleke o noveli še smiselno preučiti in pripraviti novo besedilo.

Z novelo zakona je vlada želela uresničiti odločbo ustavnega sodišča, da so nekateri deli zakona o nalezljivih boleznih, povezani z ukrepi ob epidemiji covida-19, neustavni.

Da bi bila novela po ponedeljkovem vetu državnega sveta sprejeta, bi jo moralo podpreti najmanj 46 poslancev. Minuli teden jo je DZ potrdil s 44 glasovi za in 42 proti.

Že popoldne pa je predsednik vlade Janez Janša napovedal, da bodo koalicijski poslanci glasovali proti noveli, saj da “v tej fazi najbrž ni potrebna v tako hitrem času”. Vlada pa si bo vzela čas do jeseni, da nekatere pripombe, ki so bile dane bodisi v razpravi v državnem zboru bodisi v državnem svetu, ponovno preuči in predlaga novo novelo zakona o nalezljivih boleznih.

Na novelo so namreč tako iz opozicijskih vrst kot tudi iz javnosti letele številne kritike glede preširokih pooblastil vlade pri sprejemanju ukrepov za obvladovanje širjenja nalezljivih bolezni.

To je bilo slišati tudi v današnji predstavitvi stališč opozicijskih poslanskih skupin, v koalicijskih vrstah pa so pojasnjevali, zakaj so si premislili o svoji odločitvi glede vnovične podpore.

Kot je dejala poslanka SDS Nada Brinovšek, so se v zakonodajnem postopku pojavile številne pripombe in pomisleki, ki jih je po mnenju poslanske skupine DeSUS smiselno preučiti in, kolikor bo mogoče, tudi upoštevati. Ob tem je še izpostavila, da ustavno sodišče določb iz zakona o nalezljivih boleznih, pri katerih je ugotovilo neskladnosti z ustavo, ni razveljavilo, ampak se lahko do odprave neustavnosti še naprej uporabljajo.

NSi je blizu ljudem, slišali smo jih, da želijo široko razpravo, ki jo je ustavno sodišče z rokom za odpravo neustavnosti onemogočilo, pa je dejal vodja poslanske skupine Jožef Horvat. Poslanci NSi so ustavnemu sodišču tako danes “izjemoma obrnili hrbet” in glasovali proti noveli. “Pričakujemo pa, da bo ne samo vlada, ampak tudi slovenska javnost pomagala sestaviti takšno besedilo, ki bo sprejemljivo za vse, je dejal.

V SMC, ki novele danes ni ponovno podprla, menijo, da v zakonu predvideni ukrepi dopuščajo široko polje presoje o tem, kaj je primeren ukrep in koliko časa naj bi trajal, prav tako se pojavljajo dvomi o tem, kdo je pristojen za sprejemanje odločitev in ukrepov. Poslanka Mojca Žnidarič je ob tem izpostavila še mnenje varuha človekovih pravic, ki je med drugim opozoril, da novela ne odpravlja neustavnosti, na katere je opozorilo ustavno sodišče.

Edini glas za je sicer prišel iz poslanske skupine DeSUS, novelo je podprl poslanec Robert Polnar.

Da bodo v DeSUS glasovali večinsko proti, je v predstavitvi stališča poslanske skupine napovedal že poslanec Branko Simonovič. Kot je dejal, si želijo, da bi novela vsebovala omejitev pred arbitrarnim odločanjem vlade. Ocenjujejo tudi, da bi nekateri pojmi morali biti bolj natančno opredeljeni, prav tako pa si v DeSUS želijo, da ni novela predvidela aktivnejšo vlogo DZ pri sprejemanju ukrepov.

Da novela popolnoma ignorira DZ, ocenjujejo tudi v poslanski skupini SD. “Zakonske rešitve kažejo željo aktualne oblasti, prisvojiti si moč do točke, ko bi bila državni zbor in njegova borna koalicijska večina samo še kulisa parlamentarne demokracije,” je dejala poslanka SD Meira Hot. Poleg tega, da ne implementira odločbe ustavnega sodišča, novela med drugim ignorira tudi načela sorazmernosti, demokratičnosti, pravne varnosti in predvidljivosti, je še izpostavila.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je bila v svojem nastopu kritična do vladnega pristopa pri obvladovanju epidemije covida-19. Pozvala je, da se pri pripravi nove novele vključi vse, ki jih je v pripravo treba vključiti, verjetno tudi opozicijo. Po njenih besedah je tudi žalostno gledati akrobacije koalicije po porazu na nedeljskem referendumu. Danes bi se morali pogovarjati o predčasnih volitvah in o ničemer drugem, je še dodala.

V LMŠ ob tem poudarjajo, da bo neustaven zakon zaradi vladne arogance še vedno ostal v veljavi, zato od vlade pričakujejo, da nemudoma pripravi zakon, ki bo v celoti uresničeval odločbo ustavnega sodišča. V nasprotnem primeru bodo v LMŠ vladno neaktivnost razumeli kot “namero načrtnega zavlačevanja, da se v veljavi drži zakon, na podlagi katerega je vlada izdajala neustavne odloke”, je napovedala poslanka Tina Heferle.

V Levici se po besedah poslanca Mihe Kordiša zavedajo, da je v epidemiji treba omejiti gibanje za preprečitev širjenja okužbe, a je to treba početi z mislijo na javne zdravje. “Nov zakon o nalezljivih boleznih, ki ga danes obravnavamo, bi moral biti orodje proti epidemiji, v resnici pa je samo orodje za zatiranje po zgledu odlokov ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa,” je dejal.

Tudi vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga je izpostavila, da obstajajo upravičeni dvomi, ali novela res ustreza zahtevam ustavnega sodišča.

Kot je dodala, v njej manjkajo varovalke, ki bi zagotovile sorazmernost ukrepanja vlade oz. zadostna ravnovesja in zavore, da bi se lahko na hitro in odločanje vlade na enak način odzvali tudi drugi sistemi.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar