Pomladna akcija zaščite pred klopnim meningoencefalitisom “Zdravo v naravo”

Ta mesec bo v Mariboru pod okriljem Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor stekla tradicionalna akcija zaščite pred klopnim meningoencefalitisom “Zdravo v naravo”. Pobudnik akcije, ki traja že deveto leto zapored in je kasneje postala vseslovenska, je Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor. Tudi tokrat se bodo prebivalci Maribora in okolice lahko v času akcije cepili po znižani ceni.

Klopni meningoencefalitis je bolezen osrednjega živčnega sistema, ki lahko pusti resne posledice. Virus se prenaša z vbodom okuženega klopa, njihova aktivnost pa se prične z začetkom toplejšega vremena. Kljub visoki verjetnosti okužbe se za cepljenje v Sloveniji še vedno odloča premalo ljudi, zato je nujno aktivno ozaveščanje prebivalstva in izvedba aktivnosti, ki pripomorejo k dvigu stopnje precepljenosti proti tej resni bolezni.

Zaradi želje po zvišanju stopnje precepljenosti bo naša akcija “Zdravo v naravo” potekala:

– Cepljenje odraslih na lokaciji Mestni park, Promenada v soboto, 16. 5. 2020 od 8. do 20.ure;
– Cepljenje otrok in družin z otroki na lokaciji Vošnjakova 2, I. nadstropje, v petek popoldan od 15. do 20. ure in v soboto dopoldan od 8. do 15. ure.

Na cepljenje se je obvezno treba naročiti. Naročila sprejemajo vsak dan od ponedeljka, 11. 5., do petka, 15. 5. 2020, od 7. do 20. ure, na tel. številki 02/22 86 200, nato pritisnete št. 1 (ambulanta družinske medicine).

Cena cepiva proti KME bo na ta dan znašala 20 evrov. Plačilo bo možno samo s plačilno kartico. Izdaja nove cepilne knjižice znaša 5 evrov, če pa imate staro, jo prinesite zraven.

Cepljenje ni priporočljivo za osebe z akutno vročinsko boleznijo in tiste, ki so alergični na jajčne beljakovine ali sestavine cepiva. Cepijo se lahko samo zdravi občani brez suma na COVID-19. Ob prihodu na lokacijo osebje zdravstvenega doma naproša, da upoštevate navodila NIJZ “Preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2”.

Oddaj komentar