Policija na shodu nadlegovane novinarje poziva k prijavi kaznivih dejanj

Na policiji so na današnjem shodu nasprotnikov epidemioloških ukrepov v Ljubljani zaznali več kaznivih dejanj, o katerih obvestila še zbirajo. Med drugim so zaznali, da naj bi se posamezniki drzno vedli do novinarjev. Slednje na policiji pozivajo, naj dejanja prijavijo. Na shodu se je po oceni policije zbralo okoli 10.000 ljudi.

Kot so zapisali na Policijski upravi Ljubljana, drzno vedenje do novinarjev na shodu obsojajo, saj ti le opravljajo svoje delo. Zagotovili so, da bodo izvedli vse potrebne ukrepe, da storilce odkrijejo in zoper njih ukrepajo.

Protestniki so namreč na shodu ovirali nekatere novinarske ekipe, med drugim ekipe Kanala A, POP TV in portala N1, ter proti njim metali različne predmete, jih odrivali in pljuvali. Varnostnik, ki je spremljal ekipi Kanala A in POP TV, je tudi lažje poškodovan. Med potjo od obvoznice do središča mesta se je skupina protestnikov ustavila še pred stavbo RTV Slovenija, v katero je skušala po navedbah predstavnikov RTV Slovenija vdreti, a jim je to preprečila policija, za kar so se ji na RTV Slovenija zahvalili v posebni izjavi.

Napade na novinarje je obsodil premier Janez Janša, oglasilo se je tudi Društvo novinarjev Slovenije, kjer so pozvali ljudi, naj spoštujejo delo novinark in novinarjev na terenu ter jih ne ogrožajo, saj samo opravljajo svoje naloge. Hkrati so pozvali medijske hiše in policijo, naj zagotovijo varnost novinarskih ekip na terenu.

“Takšno nasilje nad novinarji na protestih, uperjenih proti ukrepom, postajajo že stalnica, kar nas izredno skrbi. Novinarji opravljajo le svoje delo, zato ne smejo biti tarča takšnega ali drugačnega nasilja,” pa so zapisali v Združenju novinarjev in publicistov.

Ker so vsaj nekatere napade na novinarske ekipe posnele tudi kamere, pričakujejo, da bo policija napadalce odkrila in ustrezno ukrepala.

Shod je bil po navedbah policije končan ob 20.30, pri njegovem varovanju pa so sodelovale različne policijske enote tako z območja Ljubljane kot drugih policijskih uprav, posebna enota policije, konjenica, policisti vodniki službenih psov in letalska policijska enota.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar