Poklukar o tem, če pričakuje dodatno zaostrovanja ukrepov za obvladovanje epidemije covida-19

Minister Janez Poklukar je pred sejo vlade dejal, da glede na sredino srečanje strokovne skupine za covid-19 danes praviloma ne bodo sprejemali “nobenih drastičnih ukrepov”, temveč bodo “trdno nadaljevali z že dogovorjenimi”. Prav tako po njegovih besedah noben odgovor s tujimi državami za pomoč pri oskrbi covidnih bolnikov še ni dokončen.

Minister za obrambo Matej Tonin je namreč v sredo po srečanju z italijanskim kolegom Lorenzom Guerinijem na Twitterju zapisal, da sta se dogovorila, da bo italijanska vojska Sloveniji pomagala s 30 zdravniki in medicinskimi sestrami.

Kot so danes dodatno pojasnili na ministrstvu za za obrambo, sta ministra sta ob začetku pogovorov izmenjala informacije o trenutnem stanju glede okuženih bolnikov in boju proti covidu-19. Tonin je ob tem italijanskega kolega zaprosil za pomoč z zdravstvenim osebjem. Minister Guerini je po navedbah obrambnega ministrstva dejal, da na podlagi italijanskih izkušenj razume trenutno situacijo v Sloveniji in ponudil tovrstno pomoč.

Na pomoč tudi tuja vojska

“Ministra sta se tako dogovorila, da bo Sloveniji na pomoč priskočilo do 30 zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki se bodo pri delu v bolnišnicah pridružili moštvom Vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske, ki že od začetka tedna pomagajo slovenskemu zdravstvu,” so zapisali.

Na podlagi dogovora med ministroma bo slovensko ministrstvo za zdravje opredelilo, katere specialnosti zdravstvenih delavcev potrebujemo, o tehničnih podrobnostih pa se bosta nato dogovorila načelnika obeh vojsk.

V Slovenijo bodo italijanski vojaki napoteni na podlagi veljavnega sporazuma o sodelovanju med obema vojskama, pri čemer bo Slovenska vojska zagotovila namestitev in prehrano italijanskih kolegov, so še dodali.

Poklukar je danes spomnil, da se v luči zaostrenih razmer v slovenskih bolnišnicah in pomanjkanju kadra s številnimi, predvsem sosednjimi državami pogovarjajo o sodelovanju, a noben dogovor še ni dokončen.

Predlog, da se sprejeti sklepi nadaljujejo

Vlada na današnji seji sicer znova razpravlja tudi o epidemioloških razmerah. Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je v današnji izjavi za medije povedala, da so predlagali nadaljevanje izvajanja že sprejetih ukrepov in ustrezen nadzor nad pogojem PCT.

Po njenih besedah so se v strokovni skupini pogovarjali tudi o tem, da bi bo omejili predavanja na fakultetah, a so ugotovili, da univerze v trenutni situaciji okužbam kar dobro sledijo. Tako študija na daljavo za zdaj ne bodo predlagali, če bi se razmere začele stopnjevati, pa bi predlagali omejitev samo za predavanja. Zavzeli so se tudi za promocijo dela od doma.

Glede na izkušnje s terena pa bodo po njenih besedah vlado opozorili, da potniški promet slabo izvaja nadzor nad spoštovanjem pogoja PCT, in da število ljudi pogosto presega omejeno kapaciteto.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar