Nekateri cepilni centri že omogočajo izbiro cepiva, tudi Maribor

FOTO: UKC Maribor

Po državi se nadaljuje cepljenje proti covidu-19. Večina cepilnih centrov omogoča cepljenje brez naročanja, nekateri pa tudi že izbiro cepiva. Vsakdo lahko cepivo izbere tudi ob prijavi na portalu zVem. Zanimanje za cepljenje otrok je za zdaj majhno.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v Sloveniji neporabljenih dobrega pol milijona doz različnih cepiv. Kot je za STA potrdil nacionalni koordinator za kampanjo cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin, je v Slovenijo danes prispelo še 120.000 doz cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, dodatnih 120.000 jih bo prispelo čez teden dni. Vlada načrtuje tudi organizacijo mobilnih enot za cepljenje, kdaj in kje bodo te na voljo, pa bo predvidoma znano po današnji dopisni seji vlade.

V ZD Maribor je cepivo mogoče tudi izbirati

V cepilnem centru ZD Ljubljana na Gospodarskem razstavišču bodo odprto množično cepljenje začeli v torek. S cepivom Pfizer se bo možno cepiti v torek med 15. uro in 19.30 in v sredo med 9. in 13. uro. Cepivo Moderna bo na voljo v četrtek med 15. in 17. uro, Janssen pa v četrtek med 17. in 20. uro.

Za udeležbo na množičnem cepljenju prijava ni potrebna, zainteresirani pa si lahko izberejo termin, tako da se vpišejo v koledar na spletni strani ZD Ljubljana, so zapisali v sporočilu za javnost.

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor ta teden nadaljujejo z dnevi odprtih vrat za cepljenje, pri čemer je cepivo mogoče tudi izbirati. Množično cepljenje bo potekalo v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja Maribor, in sicer od torka do četrtka, vsak dan med 8. in 13. uro ter med 14. in 19. uro. Direktor Jernej Završnik je ob tem za STA dodatno povedal, da bodo imeli dan odprtih vrat tudi v soboto, s tovrstnimi dnevi pa bodo nadaljevali tudi v prihodnje. V tem trenutku je mogoče izbirati med cepivi proizvajalcev Pfizer in BioNTech, AstraZeneca in Johnson&Johnson, je povedal.

V Mariboru nizko zanimanje za cepljenje, zlasti med mladimi

V prihodnjem tednu nameravajo ustrezno organizirati tudi mobilne time, ki ob torkih, sredah in četrtkih po urniku jemljejo hitre brise v primestnih občinah. Ti bodo tako ob odvzetju brisa ljudem ponudili tudi možnost cepljenja s cepivom, ki si ga bodo sami izbrali.

Na splošno tudi v Mariboru opažajo nizko zanimanje za cepljenje, zlasti med mladimi, kar Završnika žalosti. Opozarja namreč, da se nam lahko v primeru nezadostne precepljenosti prebivalstva jeseni zgodi četrti val epidemije in bo treba znova zapirati šole.

V Kopru bo ta teden brezplačno cepljenje brez prehodnega naročanja v sredo in četrtek med 16. in 18. uro. V sredo bodo na voljo cepiva proizvajalcev Pfizer, AstraZeneca in Johnson&Johnson, v četrtek pa Pfizerja in Moderne.

Cepljenje nenaročenih

Cepljenje, ki ga izvaja ZD Koper, bo potekalo v Specialistični ambulanti za diabetes na Dellavallejevi ulici. Namenjeno je občanom Mestne občine Koper in Občine Ankaran oz. vsem, ki imajo izbranega zdravnika v Kopru.

Do 30. junija bo v šotoru pri cepilnem centru pred ZD Koper delovala tudi točka za pridobitev digitalne identitete SMSpass. Ker se urnik delovanja točke prilagaja terminom cepilnega centra, bo ta v tem tednu odprta v sredo in v četrtek med 14. in 19. uro, so sporočili s koprske mestne občine.

Tudi v Zdravstvenem domu Murska Sobota bodo ljudje lahko izbirali cepivo. Danes bodo začeli cepiti nenaročene. Po besedah direktorice Edith Žižek Sapač so imeli dovolj cepiva podjetij AstraZeneca in Johnson&Johnson že prejšnje dni, zato se je bilo mogoče z njim cepiti brez naročanja že prej. Sicer pa imajo v Murski Soboti pripravljene tudi ekipe za cepljenje na terenu, čakajo le, da jim določijo mesta za cepljenje.

V cepilnem centru Zdravstvenega doma Novo mesto bodo ta teden cepili še naročene. V sredo imajo za cepljenje predviden tudi dan odprtih vrat brez naročanja s cepivom AstraZenece, prihodnji teden ali morda celo proti koncu tega tedna pa bodo, če bo vse potekalo, kot so napovedali pristojni, omogočili tudi cepljenje s cepivom po izbiri.

Na voljo tudi cepljenje za otroke

Ta teden oz. v sredo bodo začeli cepiti tudi otroke. Glede zanimanja za cepljenje je direktorica novomeškega ZD Alenka Simonič za STA ocenila, da je to “manjše od pričakovanega”.

V kranjskem cepilnem centru so danes začeli cepiti otroke, in sicer se jih je naročilo 86. Prvič pa danes omogočajo tudi cepljenje nenaročenim odraslim, ki jih bodo načeloma cepili s cepivom AstraZenece. Vendar pa bodo, dokler bodo ta na voljo, ljudem dali na izbiro tudi druga cepiva, ki jim bodo ostajala.

Čakalni seznami za cepljenje so v Kranju že bolj ali manj prazni. Vsak dan sicer še prejmejo nekaj prijav, a kot je za STA povedala direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura, ne govorijo več o tisočih prijavljenih, temveč dnevno prejmejo morda 100 prijav.

Seznami prijavljenih na cepljenje že prečiščeni

Tudi v Zdravstvenem domu Škofja Loka so seznami prijavljenih na cepljenje že prečiščeni. Da interesa za cepljenje ni več veliko, se je pokazalo v petek, ko so organizirali cepljenje za nenaročene. Kot je za STA povedal direktor škofjeloškega zdravstvenega doma Aleksander Stepanović, je bil odziv skromen. Tudi za cepljenje otrok ni velikega zanimanja, je pojasnil.

Kot je dejal, bodo sedaj ljudem na izbiro bolj ali manj vsa cepiva, pri čemer opažajo največ povpraševanja po Pfizerjevem. Tako računa, da se bo nekaj ljudi sedaj, ko bodo imeli to cepivo na voljo, še cepilo. “Potem pa bo treba ubrati kakšne drugačne prijeme,” je izpostavil. Kot je povedal, so pri njih sicer tudi že doslej pri vsakem kontaktu s pacienti aktivno spodbujali k cepljenju.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar