Podravska regija blizu fazi, ko se odpirajo terase lokalov

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Gostinski lokali v posavski regiji in Jugovzhodni Sloveniji bodo lahko v ponedeljek odprli terase in vrtove. Zaradi boljše epidemiološke slike, obe regiji sta v rumeni fazi, bodo lahko v enotedenskem poskusnem obdobju na zunanjih površinah stregli med 6. in 19. uro, pri čemer bo treba upoštevati navodila NIJZ.

Vlada se je ta teden zaradi boljše slike z okužbami v teh dveh regijah odločila za enotedensko testno obdobje, v katerem bo od določenih pogojih dovoljeno streči na terasah in vrtovih gostinskih lokalov.

Če se bo število okužb povečalo, bo vlada lokale znova zaprla, je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Prav tako bi lahko vlada lokale znova zaprla, če bodo inšpektorji zaznavali večje število kršitev veljavnih pogojev obratovanja. O obratovanju po izteku poskusnega obdobja bo vlada presojala na seji prihodnji teden.

Posavska regija, ki sicer dolgo imela največ okužb, zdaj pa je med regijami najboljša in glede sedemdnevne incidence na sto tisoč prebivalcev izpolnjuje že pogoje za zeleno fazo.

Pomurje in Podravje zelo blizu meji 200

Jugovzhodna Slovenija je povsem na meji 200, ki je postavljena za rumeno fazo. Za odprtje lokalov sicer velja cela vrsta omejitev in predpisov. A od odločitve vlade, da se terase lokalov odprejo le v teh dveh regijah, so se razmere bistveno izboljšale tudi v pomurski regiji, ki je povsem na meji za rumeno fazo, saj incidenca znaša 200,2, morala pa bi biti nižja od 200.

Morda lahko to pomeni, da se po tedenskem testnem obdobju, v kolikor ne bo poslabšanja terase gostinskih lokalov odpirajo tudi v tem delu Slovenije. Zelo blizu te meje pa je tudi podravska regija, kjer je incidenca 227.

Oddaj komentar