Po nedeljskem potresu v Zagrebu še skoraj 40 popotresnih sunkov

Vir: Facebook

Zagreb je v nedeljo prizadel potres z magnitudo 5,5, do danes do 3. ure pa so zabeležili še 37 šibkejših popotresnih sunkov, nekaj jih je bilo z magnitudo med 3 in 5. V nedeljskem potresu pa je bilo 27 poškodovanih, med njimi 18 huje, 12 so jih oskrbeli v bolnišnicah.

Najhuje je bilo poškodovano 15-letno dekle v razrušenem domu sredi Zagreba. Njeno stanje je še vedno kritično, je dejal hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu. Povedal je še, da so v enem od zagrebških študentskih domov namestili 59 oseb, ki se niso mogle vrniti v svoja uničena stanovanja. Izpostavil je tudi, da je potres povzročil tudi veliko gmotno škodo, predvsem v središču mesta, v katerem je večina poslopij starejša od 100 let. Tako je poškodovanih najmanj 250 stanovanjskih in kulturnih objektov, strokovnjaki še vedno pregledujejo poslopja. Državljane je opozoril, naj se ne sprehajajo v bližini poškodovanih objektov, ponoči so okrepili tudi policijske patrulje v središču mesta. Incidentov niso zabeležili.

Za odpravljanje posledic potresa bodo danes angažirali še dodatnih 300 hrvaških vojakov, ki bodo pomagali pristojnim mestnim službam. Včeraj pa so pri odstranjevanju ruševin pomagali številni prostovoljci, med njimi več sto pripadnikov navijaške skupine nogometnega kluba Dinamo, Bad Blue Boys. Božinović je pozval državljane, naj bodo previdni, glede na to, da je Zagreb na seizmološko aktivnem območju, na katerem so v manj kot 24 urah po prvem potresu zabeležili 37 popotresnih sunkov. Izrazil je upanje, da ne bo potrebe po dodatnem angažmaju reševalnih služb. Hrvaški mediji še poročajo, da naj bi mestne oblasti danes razglasile stanje naravne nesreče v Zagrebu.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar