Občani 88 občin lahko prijavijo škodo po potresu z dne 29. decembra 2020

Odpravljanje posledic potresa na Ptuju.

Občani 88 slovenskih občin, v katerih so se tla zatresla ob potresu z epicentrom na Hrvaškem 29. decembra  2020, lahko do 9. februarja 2021 prijavijo škodo na svojih poškodovanih objektih. Obrazce za prijavo škode dobijo na spletnih straneh Uprave RS za zaščito in reševanje, nekatere občine pa so jih objavile tudi na svojih spletnih straneh.

Uprava RS za zaščito in reševanje je obrazložila, da so 29. decembra 2020, ob 12.19, so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili zelo močan potres na Hrvaškem, 149 km jugovzhodno od Ljubljane. Po preliminarnih podatkih evropsko-sredozemskega seizmološkega centra (ESMC) je imel magnitudo 6,1. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci celotne Slovenije. Uprava RS za zaščito in reševanje je pozvala prizadete občine, da si ogledajo in prijavijo prvo ocenjeno škodo. Ministrstvo za kulturo je dne 30. decembra 2020 podalo Upravi RS za zaščito in reševanje pobudo za popis in ocenjevanje škode na kulturni dediščini. Škoda po potresu je bila zabeležena v 88 občinah. Po prvih zbirnih ocenah bo škoda presegala
0,3 promile državnega proračuna, zato je izpolnjen pogoj za izdajo sklepa o pričetku ocenjevanja škode.

Prijava škode pri potresu je možna za občane naslednjih občin

Po sklepu se začne ocenjevanje neposredne škode na stvareh najprej z zbiranjem vlog oškodovancev, ki so pri potresu utrpeli škodo na objektih v naslednjih občinah:
Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Sevnica, Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Radeče, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec, Grosuplje, Ivančna Gorica, Kostel, Osilnica, Trzin, Benedikt, Cerkvenjak, Duplek, Hoče-Slivnica, Kungota, Lenart, Maribor, Miklavž na Dravskem polju, Pesnica, Ruše, Slovenska Bistrica, Sv. Trojica v Slov. goricah, Šentilj, Gornja Radgona, Ljutomer, Črnomelj, Dolenjske Toplice, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo Mesto, Semič, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Straža, Trebnje, Žužemberk, Postojna, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Gorišnica, Hajdina, Juršinci, Kidričevo, Majšperk, Markovci, Ormož, Podlehnik, Ptuj, Središče ob Dravi, Sveti Andraž v Slov. goricah, Sveti Tomaž, Trnovska Vas, Videm, Zavrč, Žetale in Slovenj Gradec.

Obrazci na voljo tudi na spletnih straneh posameznih občin

Na svoji spletni strani je obrazce objavila tudi Mestna občina Ptuj. Obrazci za prijavo škode so dosegljivi na spletnih straneh Mestne občine Ptuj (rubrika Aktualno – http://www.ptuj.si/). Ob tem sporočajo, da če občani ne morejo dostopati preko spletne strani, jih lahko po predhodnem telefonskem klicu na 02/748 29 70 dvignejo v prostorih Mestne občine Ptuj, Mestni trg 1, Ptuj.

 

Oddaj komentar