Jutranji potres na Hrvaškem ni vplival na delovanje nuklearne elektrarne v Krškem

Nuklearna elektrarna Krško. Vir: Spletna stran NEK

Močan potres z magnitudo 5,2, ki je imel žarišče jugovzhodno od Zagreba in so ga čutili tudi po Sloveniji, ni vplival na delovanje Nuklearne elektrarne Krško. Elektrarna deluje s polno močjo, prebivalci Krškega in okolice pa so čutili tresenje tal, so sporočili iz NEK.

Dežurni seizmolog na Agenciji RS za okolje Andrej Gosar je za STA povedal, da so potres čutili po vsej Sloveniji. Ob tem je ocenil, da njegova intenziteta v Sloveniji ni presegla pete stopnje po evropski potresni lestvici. Na vprašanje, kaj pomeni ta magnituda in dva močna potresa na Hrvaškem v zelo kratkem obdobju, je Gosar odgovoril, da za to ni nobene razlage, saj potresi niso enakomerno razporejeni v času in prostoru ter se ne ve, zakaj se včasih pojavljajo bolj pogosto, drugič pa bolj poredko.

Današnji potres ni bil na območju spomladanskega potresa

Današnji potres ni bil na istem območju kot marca letos. Tokratni je bil bolj južno od Zagreba, marčni pa je bil severno od hrvaške prestolnice, tako da ne gre za isto območje, je še pojasnil Gosar. Močan potres z magnitudo 5,2 je imel žarišče 12 kilometrov jugozahodno od Siska oz. okoli 50 kilometrov jugovzhodno od Zagreba.

Škoda še ni znana

Za zdaj ni znano, kolikšno škodo je povzročil potres. Najbolj so tresenje tal čutili prebivalci Petrinje, ki je najbližje žarišču, pa tudi bližnjega Siska, od koder poročajo o poškodbah na zgradbah. Tla so se spet močno stresla tudi v Zagrebu, a za zdaj kaže, da jo bo hrvaška prestolnica za razliko od letošnjega marca odnesla brez hujših posledic.

Zagreb je namreč marca prizadel močan potres z magnitudo 5,5. Takrat je potres poškodoval več kot 26.000 objektov, skupna škoda pa je po nekaterih ocenah dosegla celo skoraj šest milijard evrov.

Današnji potres so čutili tudi prebivalci celotne Slovenije, tla pa so se stresla ob 6.28.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar