Po Mariboru vozi šest novih avtobusov

Vozni park mariborskega mestnega potniškega prometa je od danes bogatejši za šest novih avtobusov na stisnjen zemeljski plin (CNG). Mariborčani in Mariborčanke se tako danes lahko vozijo z najmlajšimi in najsodobnejšimi avtobusi v Sloveniji. Povprečna starost avtobusov se je iz 12 let v letu 2014 letos zmanjšala na zgolj 5,6 let. 

Z nakupom dodatnih šestih avtobusov se v MO Maribor nadaljuje sprejeta Celostna prometna strategija, ki sledi k trajnostnemu načrtovanju prometa, s ciljem postati dinamično središče regije. Danes je na Trgu Leona Štuklja tako potekala predaja šestih novih avtobusov Iveco Urbanway, dolžine 12 metrov, ki dosegajo okoljski standard EURO 6. Skupna vrednost novih avtobusov je 1.391.100 evrov, od tega je MO Maribor 1.200.000 evrov v okviru razpisa nepovratnih finančnih vzpodbud za nabavo okolju sprejemljivih vozil pridobila od Eko sklada. Novi avtobusi bodo začeli voziti na predvidenih linijah že konec tega tedna.

Namen investicije v nove avtobuse na stisnjen zemeljski plin je modernizacija voznega parka mestnega potniškega prometa z nizkimi emisijami. Tako je MO Maribor od leta 2014 do danes pridobila že 32 avtobusov visokega okoljskega standarda, z nakupom novih avtobusov pa se je povprečna starost vozil znižala na zgolj 5,6 let.


Na septembrski seji Mestnega sveta MO Maribor je bil prav tako sprejet IP za nakup še petih novih priključnih električnih hibridnih (»plug in«) avtobusov. S sprejetim dokumentom bo MO Maribor še ta mesec kandidirala za nepovratna sredstva na razpisu Eko sklada. Vrednost petih avtobusov znaša cca. 2,4 milijona evrov.

Avtobuse je županu MO Maribor  Andreju Fištravcu slavnostno predal direktor podjetja Dualis, Drago Izlakar. Fištravec je ob tem povedal, da je vesel, da s tako hitrostjo modernizirajo mestni potniški promet in da uspešno pridobivajo nepovratna sredstva Eko sklada. “Od leta 2014 smo tako nabavili že 32 avtobusov, ki dosegajo najvišje okoljske standarde. S ponosom lahko povem, da imamo v Sloveniji kar najmlajši in najsodobnejši vozni park mestnega potniškega prometa. Vsem potnikom na linijah 2, 3, 12 in 21 želim prijetno vožnjo z novimi okolju prijaznimi avtobusi,” je dejal Fištravec.

Direktor javnega podjetja Marprom Bernard Majhenič je ob predaji avtobusov v mestni potniški promet poudaril, da je z vključitvijo novih avtobusov v vozni park na razpolago skupno 67 avtobusov, njihova povprečna starost pa znaša 5,6 let. “Ta podatek naš vozni park uvršča med najmlajše in najsodobnejše v Sloveniji, njegovo stanje pa nam omogoča kakovostno in zanesljivo izvajanje linijskega prometa v Mariboru. Z nakupom šestih novih avtobusov, ki za pogonsko gorivo uporabljajo stisnjen zemeljski plin (CNG), se je skupno število naših plinskih avtobusov povečalo na 16, skoraj 60 odstotkov voznega parka pa predstavljajo vozila z motorjem najvišjega okoljskega standarda EURO 6,” dodaja Majhenič.

Novi avtobusi bodo vozili na mestnih linijah 2, 3, 12 in 21. Opremljeni so z vso standardno opremo, poleg tega pa so na njih nameščeni tudi novi elektronski zasloni, na katerih bodo objavljali različne informacije za potnike.

Oddaj komentar