Planinsko društvo Matica danes praznuje sto let

Vir: Facebook Planinsko društvo Maribor Matica

V Planinskem društvu Maribor Matica letos praznujejo stoletnico ustanovitve društva. Hkrati mineva sto dvajset let od rojstva Ivana Šumljaka, našega nekdanjega člana, predanega markacista, ki je idejni oče Slovenske planinske poti.

Mariborska podružnica Slovenskega planinskega društva, nekdanjega društva slovenskih planincev, ki je delovalo od zadnjega desetletja 19. stoletja do konca druge svetovne vojne, je bila ustanovljena 6. junija 1919, danes pa nosi ime Planinsko društvo Maribor Matica. Njen prvi načelnik je postal Ljudevit Brence.

Med najpomembnejše dogodke v kronologiji društva vsekakor sodi prizadevanje Šumljaka za vzpostavitev Slovenske planinske poti. Ideja o krožni poti sega v leto 1950, na njegov predlog pa je markacijska komisija v Ljubljani določila potek poti od Maribora do Ankarana. Leta 1963 je Šumljak na skupščini Planinske zveze Slovenije dal še pobudo za razširjeno slovensko planinsko pot.

Mariborsko društvo Matica je danes eno izmed večjih planinskih društev v Sloveniji, ki posebno pozornost namenja vzgoji najmlajših planincev, zato njihove skupine delujejo na devetih mariborskih osnovnih šolah, dobra tretjina njihovih članov pa je mlajših od 18 let.

V sklopu društva delujejo vodniški, mladinski in turno-kolesarski odsek ter odsek markacistov in odsek za varstvo narave. Markacisti vzdržujejo Pot čez Kozjak in Svečinsko planinsko pot.

Posebno skrb društva pa zahteva vzdrževanje dveh planinskih postojank, Mariborske koče na Pohorju ter Koče na Žavcarjevem vrhu. Koči sta lesene konstrukcije, zgrajeni v petdesetih in šestdesetih letih in času kljubujeta predvsem po zaslugi stalne skrbi društva in najemnikov.

Ves čas svojega delovanja je društvo aktivno tudi na kulturnem področju. Dolga leta je izdajalo mesečnik Planine ob meji in Markacija, prirejalo planinske plese, organiziralo zanimiva predavanja in fotografske razstave.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar