Petkovo astronomsko opazovanje Jupitra in Saturna

Zvezdnato nebo z mlečno cesto. Vir: Pixabay

Astronomsko društvo Orion iz Maribora organizira javno astronomsko opazovanje, ki bo v petek, 20. septembra 2019, od 21. ure naprej, pred Filozofsko fakulteto Univerze v Mariboru na Koroški cesti 160.

Letos je namreč 100. obletnica ustanovitve Mednarodne astronomske zveze. Slovenija pa to okroglo obletnico obeležuje s projektom »Slovenija pod skupnim nebom«, v okviru katerega želijo tudi pri astronomskem društvu Orion razvijati zanimanje za astronomijo. Zaradi tega bodo pripravili niz aktivnosti, prva med njimi pa je prav petkovo javno astronomsko opazovanje.

Zvezdnato nebo. Vir: Pixabay

Udeleženci bodo lahko opazovali Jupiter in Saturn ter druga zanimiva nebesna telesa, ki so trenutno vidna na nebu. Vsa telesa bo mogoče fotografirati s Canonovimi ali Nikonovimi DSLR fotoaparati in pametnimi telefoni skozi društvene teleskope, sporočajo z društva. Ob opazovanju bodo imeli tudi strokovno razlago o značilnostih astronomskih objektov, navideznem gibanju nebesne sfere, orientaciji na nočnem nebu in astronomskih pojavih nasploh.

Oddaj komentar