Evropa na našem pragu: Monokomedija Matjaža Javšnika in dialogi z občani

Državljani želijo vedeti, kako politike Evropske unije vplivajo na njihovo vsakdanje življenje in želijo biti vključeni v postopke odločanja.

Za boljšo vključenost državljanov v razpravo o aktualnih politikah EU in njeni prihodnosti v Zavodu PIP v okviru projekta Evropa na našem pragu organizirajo serijo razprav z državljani, ki bodo med decembrom 2021 in marcem 2022 potekale na različnih lokacijah v Podravju, ki si jih bo mogoče ogledati v živo ali prek spletnega prenosa.

V mesecu decembru se bodo razprave odvile v:
občini Duplek na temo podnebnih sprememb (14. 12. 2021 ob 18.00, Kulturni dom Korena);
občini Lenart na temo prehranske samooskrbe in trajnostnega turizma (16. 12. 2021, ob 18.00, Dom kulture Lenart);
občini Selnica ob Dravi na temo digitalizacije (17. 12. 2021, ob 18.00, Hram kulture Arnolda Tovornika).

Eden od najpomembnejših ciljev Evropske unije je doseganje ničelnega izpusta toplogrednih plinov do leta 2050 in s tem doseganje podnebne nevtralnosti.

Dve najpomembnejši usmeritvi za uresničevanje tega cilja pa sta Evropski zeleni dogovor ter digitalizacija naše družbe, ki bosta imeli velik vpliv na prihodnji razvoj gospodarstva, kmetovanja, prometa in ostalih vidikov našega življenja.

Stojimo na pragu pomembne preobrazbe, za njeno uspešno uresničevanje pa morajo biti vsi akterji, predvsem pa državljani, lokalne skupnosti in različne organizacije civilne družbe, ustrezno informirani in vključeni v ta proces.

Na razpravah, katerih glavni namen je vzpostavitev dialoga med strokovnjaki, političnimi predstavniki in državljani, se bomo pogovarjali predvsem o tem, kakšne rešitve prinašata
zeleni in digitalni prehod za doseganje cilja podnebne nevtralnosti Evrope do leta 2050 in kako bo le- ta vplival na življenja posameznikov?

Zavod PIP – Pravni in informacijski center Maribor v okviru svojih dejavnosti državljanom zagotavlja verodostojne informacije o vplivu evropskih politik na njihovo vsakdanje življenje in jih spodbuja k aktivnemu vključevanju v razpravo, z namenom ustvarjanja močnejše Evrope. Podpora državljanov izvajanju politik, ki naslavljajo ključne izzive sedanjega časa je bistvenega pomena za prihodnji razvoj Evropske unije.

Več informacij o projektu in dogodkih:
 https://zavodpip.si/project/europe-at-your-doorstep/
– https://zavodpip.si/razprava-z-obcani-in-standup-matjaza-javsnika/
– https://zavodpip.si/razprava-z-obcani-in-standup-matjaza-javsnika-lenart/
– https://zavodpip.si/razprava-z-obcani-in-standup-matjaza-javsnika-selnica-ob-dravi/

Za podrobnejše informacije o dogodku vam je na voljo Matevž Hrženjak, in sicer na matevz.hrzenjak@zavodpip.si

Oddaj komentar