Pazite! Pojavlja se vse več goljufij z lažnimi obvestili o dobičku pri investiciji v kriptovalute

Vir: Pixabay.com

Policija ponovno opozarja, da se povečuje število kaznivih dejanj goljufij z lažnimi obvestili o dobičku pri investiciji v kriptovalute.

V letu 2023 je bilo do zdaj obravnavanih že več okrog 190 primerov s skupno škodo okoli 5,1 milijona evrov.

Goljufija poteka tako, da goljufi kličejo na naključne telefonske številke in se lažno predstavljajo kot uslužbenci znanih menjalnic kriptovalut. Oškodovancem običajno v polomljeni slovenščini z vzhodnjaškim naglasom zagotavljajo, da jih v virtualni denarnici čakajo sredstva v višini nekaj tisoč evrov. Pogoj za izplačilo teh sredstev je namestitev programa za oddaljeni dostop (Anydesk) na računalnik in/ali mobilni aparat. V nadaljevanju storilci upravljajo računalnik, vstopijo v spletno banko in odtujijo vsa sredstva, ki so na voljo na računu.

“Dodatno opozarjamo, da sredstva v večini primerov prenakažejo na drug slovenski račun prejemnika, ki je običajno prav tako zaveden in prepričan o zaslužku s kriptovalutami, zato obstaja možnost, da bo na vašem računu dejansko priliv sredstev in s tem navidezen dobiček,” opozarjajo na policiji in dodajajo: “Toda na koncu vsi v shemi ostanejo brez denarja, saj goljufi sredstva z bančnih računov nakažejo v kriptodenarnice, ki jih imajo pod nadzorom, zato do njih ni več mogoče dostopati.”

Prav zaradi na policiji opozarjajo in svetujejo:

– ne oglašajte se na neznane telefonske klice iz tujine,
– ker lahko gre tudi za ponarejene slovenske telefonske številke, v primeru, da sprejmete klic s ponudbami o zaslužku s kriptovalutami, nemudoma prekinite povezavo,
na računalnik ali telefon ne nameščajte programov za oddaljeni dostop,
– nikomur ne dovolite upravljanja svojega računalnika ali telefona,
– nikomur ne dovolite dostopa do svoje spletne banke,
– ob morebitnem oškodovanju zberite vso razpoložljivo dokumentacijo (elektronsko pošto, podatke o transakcijah, morebitne mobilne številke, naslove elektronske pošte, IP-številke) in se za prijavo čim prej obrnite na najbližjo policijsko enoto in svojo banko.

Več o samem poteku prevar, so na Policiji zapisali že pred časom, razložili so, kakšne prijeme imajo goljufi. Razlago si lahko preberete TUKAJ.

Oddaj komentar