OZS proti omejitvam v trgovini: Vnovič bodo na udaru specializirane trgovine

Vir: Pixabay.com

Trgovine niso vir okužb, z njihovim morebitnim dodatnim omejevanjem pa bodo vnovič na udaru specializirane trgovine, so pred napovedanim odločanjem vlade o dodatnih omejitvah trgovske dejavnosti opozorili v Sekciji trgovcev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

“Že dlje časa opozarjamo na nepravične pogoje, ki veljajo za specializirane trgovine. Te so že sedaj v nekonkurenčnem položaju,” so zapisali v sekciji trgovcev. Kot so spomnili, morajo namreč potrošniki v specializiranih trgovinah za vstop izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), v živilskih trgovinah, ki prodajajo tudi specializirane izdelke, pa jim za njihov nakup tega pogoja ni treba izpolnjevati.

“Posledica tega je velik upad prometa, dodatne zaostritve glede števila kupcev pa bodo te razlike in stiske specializiranih trgovcev še poglobile,” je opozoril predsednik sekcije Primož Černic.

Trgovci izpostavljajo še, da bodo posebej prizadete majhne trgovine, ki poslujejo na majhni kvadraturi, običajno v mestnih središčih in na podeželju. “Z omejitvami bo torej kupcev v teh trgovinah še manj, posledično bo tudi manjši promet, kar lahko vodi v odpuščanja in celo zapiranje trgovin,” se bojijo v OZS.

Trgovci po njihovih navedbah že od začetka epidemije covida-19 opravljajo svojo dejavnost varno in v skladu z vsemi ukrepi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

“Tudi podatki kažejo, da trgovine niso bile in še vedno niso vir okužb, zato ni prav, da se ravno to dejavnost ponovno omejuje,” je sklenil Černic in pristojne zato pozval, naj ne sprejemajo dodatnih omejitev za trgovine.

Oddaj komentar