Opazna rast cen bencina in dizla

FOTO: Pixabay.com

Cene 95-oktanskega bencina in dizla izven hitrih cest in avtocest so se po liberalizaciji v pol leta dvignile za okrog 20 odstotkov, rast pa je opaznejša predvsem v zadnjih tednih, ko se opazneje na svetovnih trgih draži nafta. Na ministrstvu za gospodarstvo so ocenili, da se cene goriv v Sloveniji gibljejo podobno kot v sosednjih državah EU.

Vlada se je jeseni odločila za popolno liberalizacijo cen vseh naftnih derivatov

Cene je regulirala od leta 2000, nato pa marca 2016 najprej sprostila cene kurilnega olja in 98-oktanskega bencina, novembra istega leta pa še cene 95-oktanskega in dizelskega goriva na bencinskih servisih na avtocestah in hitrih cestah. Lani je sprostila še cene 95-oktanskega in dizelskega goriva, ki jih je v času epidemije covida-19 več mesecev držala pri enem evru.

Izven avtocest in hitrih cestah so se cene obeh pogonskih goriv po sprostitvi najprej dvignile nad en evro, vendar pa je potem cena za bencin upadla in se več tednov držala pod enim evrom. To mejo je presegla sredi decembra. Cena dizla je ta čas vztrajala nad enim evrom. Cene za liter 95-oktanskega bencina se danes izven avtocest in hitrih cest se danes giblje okrog 1,19 evra, cena za liter dizla pa okrog 1,21 evra za liter, je razvidno iz spletne strani goriva.si.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar