Okuženi maturanti bodo imeli možnost opravljanja mature v jesenskem roku

Vir: pixabay.com

Maturanti, ki bodo v času opravljanja mature v spomladanskem roku imeli potrjeno okužbo z novim koronavirusom, bodo z ustreznimi dokazili imeli možnost opravljanja mature v jesenskem roku s priznavanjem za nazaj, je danes povedal direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc. Koledar mature ostaja enak, kot je že nekaj časa znan, je dodal.

Trenutno 75 okuženih dijakov

Podatki ministrstva za šolstvo, ki jih je na današnji novinarski konferenci predstavil Zupanc, kažejo, da je bilo konec marca v 4. letnikih v vseh srednjih šolah po Sloveniji 75 dijakov s potrjeno okužbo na novi koronavirus, v karanteni pa je bilo 1311 dijakov. Podatki za minuli ponedeljek, 19. aprila, pa so že bistveno nižji, kažejo namreč, da je potrjeno okužbo v 4. letnikih imelo 27 maturantov, 199 jih je bilo v karanteni.

Rešitev, ki so jo dogovorili za dijake, ki bodo v času pisanja mature v karanteni, predvideva, da jo lahko prekinejo in k maturi pristopijo tisti z negativnim izvidom PCR testa na okužbo z novim koronavirusom, ki ne bo starejši od 24 ur, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Ti maturanti bodo maturitetne obveznosti opravljali v ločenih učilnicah pod nadzorom učiteljev, ki so covid-19 že preboleli oz. so bili ustrezno cepljeni. Šole jim bodo morale zagotoviti tudi ločene vhode in poti za dostop do učilnic.

Vindišar je napovedal, da bo ministrstvo za zdravje izvajalce testiranj pozvalo, naj maturantom dajo prednost, da bodo pravočasno prišlo na vrsto. Testiranje bo zanje brezplačno, nanj pa se bodo lahko naročili prek izbranega osebnega zdravnika.

Posebni ukrepi med opravljanjem mature

Med opravljanjem mature bo za maturante s prekinjeno karanteno potrebna tudi uporaba zaščitne maske, pri čemer za maturitetne obveznosti, ki bodo trajale manj kot dve uri, priporočajo uporabo kirurške maske, pri dalj časa trajajočih pa uporabo tipa FFP2.

Glede maturantov, ki bodo v času spomladanskega roka mature okuženi in ki k maturi v tem roku ne bodo mogli pristopiti, pa je Zupanc povedal, da imajo rešitev, ki je tudi že preizkušena, in sicer da bodo po predložitvi dokazil imeli možnost opravljanja mature v jesenskem roku s t.i. priznavanjem za nazaj. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je po Zupančevih besedah že sprejela ustrezne sklepe po protikoronski zakonodaji, da bo lahko državna komisija odločila odobritev opravljanja v jesenskem roku.

K splošni maturi je prijavljenih 7180 kandidatov, k poklicni 10.623. Med njimi je 2106 kandidatov takih, ki nastopajo v dveh vlogah, saj so poklicni maturanti in opravljajo peti predmet na gimnazijah.

Na pisanje eseja iz materinščine pri splošni maturi, ki ga bodo maturanti pisali 4. maja in s tem začeli opravljanje letošnje mature, je prijavljenih 6624 kandidatov in Zupanc ocenjuje, da je za pisanje eseja vse posebej dobro organizirano in pripravljeno.

Sicer pa so glede na vse vire in vzroke za širjenje okužbe z novim koronavirusom v maturitetnih krogih prepričani, da je sama izvedba splošne in poklicne mature razmeroma majhna dodana nevarnost za širjenje okužb, je dejal Zupanc.

Matura je v Sloveniji že več kot 25 let zelo podrobno organizirani šolski podsistem, kjer je sledljivo praktično vse, sama matura pa je po mnenju Zupanca veliko manj rizična aktivnost, kot je izvajanje pouka v šolah. Pa tudi pouk v šolah po njegovih besedah najbrž ni eden glavnih virov širjenja okužbe.

Poudaril je tudi, da trenutno čas skupaj z majem ni primerljiv z lansko situacijo v tem času

Številke okuženih so sicer višje kot lani, a lani so bile še v maju šole zaprte za vse. Resnično je organizacija in izvedba mature letos veliko bolj predvidljiva, je dodal in poudaril, da se bodo vsi zelo potrudili pri izvedbi in da bodo upoštevali priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. V prid izvedbi je tudi lep delež precepljenih učiteljev in večja prekuženost, je dodal.

Povedal je tudi tudi, da se dogovarjajo, da bodo najbrž še v teh dneh šole s strani ministrstva dobile priporočilo za izvedbo pouka 3. maja, dan pred pisanjem eseja. Priporočilo šolam bo, da naj ravnatelji pouk v 4. letnikih organizirajo tako, da ne bo mogoče, da bi v šolah prišlo do visoko rizičnega kontakta in s tem povezanih dilem o tem, ali cel oddelek pošiljati v karanteno.

Tako Zupanc kot tudi ministrica Simona Kustec sta danes izrazila željo, da se maturanti v preostalih dneh do mature v miru pripravijo nanjo.

vir: sta

Oddaj komentar