Ognjena krogla padla nedaleč od Slovenije, pristala na gorskem območju

FOTO: Pixabay..com

Na gorsko območje jugovzhodno od Reke je v noči na 14. avgust padel meteorit, je danes sporočila Hrvaška astronomska zveza (HAS).

Kot so dodali, so izračunali, da je na tleh končal del meteorita, ki tehta približno 150 gramov. Ostankov meteorita ne bodo iskali zaradi nedostopnega terena, so pojasnili.

“Ognjeno kroglo so posnele kamere HMM (hrvaške meteorske zveze) iz Buzeta, Huma, Pulja, Roča in Tićana, a tudi kamere globalne meteorske mreže iz Italije (Fara d’Iscono) in Slovenije (Šalovci), ter celo iz Prage z razdalje 530 kilometrov. V času največjega sijaja se je ognjena krogla nahajala nad Reko in je sijala kot polna Luna,” so zapisali na spletni strani hrvaške astronomske zveze.

Po izračunih je meteorit padel v gorsko območje blizu Reke

Ognjena krogla je svoj polet začela 14. avgusta nekaj po 4. uri na višini 92,7 kilometrov. V Zemljino atmosfero je pridrvela s hitrostjo približno 13 kilometrov na sekundo, v osmih sekundah je polet končala na višini 23,2 kilometrov. Po izračunih je približno 150 gramov meteorita padlo v neprehodno in nevarno gorsko območje jugovzhodno od Reke, so dodali. Zato ostankov meteorita ne bodo iskali.

Natančne lokacije niso razkrili 

Natančnejših podatkov o lokaciji padca meteorita niso razkrili, verjetno tudi zato, da ne bi povzročili “meteorske mrzlice”. So pa spomnili, da gre za drugi letos zabeleženi padec meteorita na Hrvaškem, potem ko je na območju Šibenika konec februarja padel meteorit v velikosti žogice za golf.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar