Odprtje razstave »Orožje ne strelja samo«

Minister za obrambo Marjan Šarec je včeraj v Muzeju narodne osvoboditve Maribor odprl razstavo »Orožje ne strelja samo«.

Na razstavi predstavljajo zbirko orožja Muzeja narodne osvoboditve Maribor. Danes zbirka orožja šteje skoraj 300 kosov. Že v preteklosti so v muzeju dele zbirke predstavljali na razstavah. S pričujočo razstavo pa prvič v 64 letih obstoja muzeja zbirko predstavljajo skoraj v celoti.

Direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor Simona Tripkovič je povedala: ”Predmeti na razstavi segajo v čas Avstro-Ogrske, prve in druge svetovne vojne ter obdobja po koncu druge svetovne vojne. Vsak kos na razstavi je predmet zase in ima svojo zgodbo, nekatere poznamo, druge so popolnoma neznane. Posamezni kosi orožja so resnično edinstveni in dobro ohranjeni.”

Vse orožje je bilo uporabljeno, vendar je na razstavi predstavljeno onesposobljeno in je zdaj zato neuporabno.

Zbrane je nagovoril tudi župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič, ki je povedal, da je ta razstava sprožila več polemik in da je prav, da javnost vidi, kako so se naši predniki borili, da danes mi živimo v svobodi.

Pomen hrambe vojaške dediščine je izjemen, saj nam dokazuje, kako in s čim so naši predniki uspeli obraniti slovenstvo in slovensko ozemlje pred poskusi velesil, da bi obvladovale strateške povezave med Zahodno, Srednjo in tudi Severno Evropo na eno strani ter med Jugovzhodno in Vzhodno Evropo ter Bližnjim vzhodom na drugi strani.

Razstavo je odprl minister za obrambo Marjan Šarec, ki je povedal: ‘‘Orožje ni nekaj česar bi se lahko veselili, na čemer bi lahko gradili, a vendar v zgodovini brez njega ni šlo. Skozi celo človeško zgodovino so se bile takšne in drugačne vojne. Na evropskih tleh spet gledamo vojno, umiranje in grozote. Samo pero ni bilo nikoli dovolj za narodov obstoj. Naši predniki so morali velikokrat seči po orožju. Ta razstava naj ne bo hvala orožju, ampak predvsem opomin. Zato moramo vedno opominjati, se spominjati, poznati zgodovino in vedeti kaj se je dogajalo. Naj se iz te razstave tudi kaj naučimo.”

Maribor ima strateški pomen v vojaški karieri generala Rudolfa Maistra, saj je prav z zagotovitvijo Maribora slovenstvu lahko pokazal izjemno vojaško izobraženost, usposobljenost, sposobnost strateškega razmišljanja ter domoljubje.

Oddaj komentar